In-ear hovedtelefoner med god lyd og avancerede funktioner, som aktiv støjreduktion, kan hurtigt komme til at koste dig et betydeligt greb i lommen. Men hvis det står til Huawei, behøver fede funktioner og god lyd ikke betyde høj pris. Det har producenten tidligere vist med blandt andet FreeBuds 3i. Nu har Huawei lanceret FreeBuds 4i, som rammer butikkerne i dag – og jeg har fået lov til at teste dem.

Læs også: En hverdag med Huawei: Kan jeg få alle mine apps?

Fordele
  • Rigtig god lyd
  • Perfekt pasform
  • Lang batteritid
  • Aktiv støjreduktion
  • Plug & Play
  • Pris!
Ulemper
  • Ikke velegnet til ret mange musikgenrer
  • Begrænsede funktioner
  • Begrænset i software

For 749 kroner kan du ikke tillade dig at forvente alverden af dit headset. Prislejet er dér, hvor jeg forventer udmærket lyd, uden at det er prangende. Jeg forventer bestemt ikke en masse funktioner, bare lige nok til, at oplevelsen er acceptabel. Men med Huawei FreeBuds 4i viser den kinesiske producent, hvad der faktisk er muligt at tilbyde i en mere end overkommelig prisklasse.

I æsken finder du det sædvanlige papirarbejde, et opladerkabel, to ekstra størrelse ørepropper og selvfølgelig Huawei FreeBuds 4i. (Foto: Tech Tossen)

Design & komfort

Designmæssigt er Huawei FreeBuds 4i, hvad jeg vil kalde et ‘mainstream-headset’. Det er ikke nogen dårlig ting, men det er ikke designet, som Huawei har afsat en masse ressourcer til at udvikle. Her holder headsettet sig bare til det velkendte design, som vi, uden at fornærme nogen, godt kan antage stammer en smule fra Apples AirPods. Det er i hvert fald AirPods, der har gjort netop dette designsprog populært

I forhold til komfort, er FreeBuds 4i dog i sin helt egen boldgade. Det er ikke ofte, at et in-ear-headset sidder perfekt i mine øregange – men det gør disse. Huawei har fundet den gyldne mellemvej, mellem tætsiddende ørepropper og komfort, som du kan holde ud i mange timer ad gangen. Du skal ikke vænne dig til FreeBuds 4i, du er ikke i tvivl om, at de bliver siddende, men samtidigt føler du ikke det der vakuum fra propperne, som godt kan blive lidt trættende i længden.

Læs også: Anmeldelse: Jabra Elite Active 75t – God lyd til din træning

Selve opladeretuiet – eller ægget, som jeg synes det ligner – er fladt på bagsiden. Det synes jeg er lidt irriterende fordi det kun kan ligge og ikke stå. På den anden side giver det mening, når USB-C-porten er placeret i bunden. Ørestykkerne bliver holdt rigtig fint på plads, hvilket er vigtigt. både for at sikre, at de faktisk oplades, og fordi låget er lidt løst og plastikagtigt. Så hvis låget går op af sig selv, er der ikke den store fare for, at ørestykkerne falder ud.

Alt i alt er designet lidt uambitiøst, men pasform og komfort er helt perfekt – og så kan man ikke kræve mere.

Plug & Play uden app

En ting, der går igen hos rigtigt mange andre producenter er, at hovedtelefoner ofte kommer med en tilhørende app. Det er her, at du tilpasser lyd, støjreduktion, knapper, touchflader og så videre. Det behøver du ikke med Huawei FreeBuds 4i, hvilket betyder, at du blot skal tilslutte headsettet og bruge det som det er.

Det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke er en app. Huawei har en app, der hedder AI Life, som også fås til andre enheder end Huaweis. I bund og grund kan du bruge app’en til at styre alle dine Huawei produkter – altså som en slags smarthome hub. AI Life bruges også til at programmere touchfunktionerne i FreeBuds 4i, så du kan udnytte de 3 genveje du får adgang til – dobbelttryk på den ene side, dobbelttryk på den anden side og tryk og hold. Sidstnævnte kan kun bruges til samme funktion på begge ørestykker.

For mig er 3 touchfunktioner i underkanten, og jeg håber virkelig, at Huawei tilføjer flere med en firmwareopdatering. Det er i øvrigt også via AI Life, at du opdaterer FreeBuds 4i til seneste firmware. Jeg kunne også godt tænke mig, at Huawei havde udviklet en app med en equalizer – eller i det mindste nogle forskellige lydprofiler. For FreeBuds 4i er meget begrænset, når det kommer til forskellige musikgenrer. Men det kommer vi til.

Det er let at tilslutte Huawei FreeBuds 4i via Bluetooth. (Foto: Tech Tossen)

En del af Huaweis økosystem

Som udgangspunkt virker headsettet dog rigtig fint, med god lyd, hurtig opkobling via Bluetooth og de enkelte touchfunktioner, der tilbydes som standard. Så hvis du ikke har behov for at nørde så meget med din lyd og dine funktioner, vil du synes rigtig godt om Huawei FreeBuds 4i. Det eneste du skal gøre er at åbne etuiet, holde en lille knap på siden inde, så headsettet går i “pairing mode”, finde Huawei FreeBuds 4i i den telefons Bluetoothindstilliner, parre enhederne og så bare lytte til din yndlingsmusik.

Læs også: Anmeldelse: JBL Club One – Uforløst potentiale

Hvis du har en Huawei-smartphone, er opsætninge endnu lettere. FreeBuds 4i er selvfølgelig en del af Huawei-økosystemet. Det betyder blandt andet ‘hurtig parring’, hvor din Huawei-telefon får en pop-op notifikation, så snart du åbner etuiets låg. Fuldstændigt som vi kender det fra iPhones og AirPods.

På Huawei P40 Pro får du en notifikation, så snart du åbner etuiets låg, og så er FreeBuds 4i tilsluttet. (Foto: Tech Tossen)

ANC & Awareness

Det der springer i øjnene ved Huawei FreeBuds 4i, er ANC(aktiv støjreduktion, red.) og Awareness(funktion der lader dig høre dine omgivelser, red.). For det er bare ikke hver dag, du falder over den slags funktioner i et in-ear headset til 749 kroner. Derfor forventede jeg mig heller ikke særligt meget af funktionerne, inden jeg startede min test.

Egentlig er jeg lidt splittet. For den såkaldte Awareness er fin nok, hvis du hører musik ved lav lydstyrke. Her kan de dyrere headsets altså lade dig lytte ved højere lydstyrke, og stadigvæk lade dig høre dine omgivelser. På bundlinjen virker funktionen udmærket i FreeBuds 4i, men jeg synes, at de første sammenhænge mellem funktioner og pris begynder at vise sig her. Det er absolut ikke nogen katastrofe, og vi er over middel – men pas på med at forvente for meget.

Det samme gælder ANC, som kan noget rigtig, rigtig godt, mens funktionen halter andre steder. Hvis vi starter med det, der ikke er helt så godt, så er støjreduktionen virkelig svag. Hvis du ikke hører musik samtidigt, er det bestemt ikke al støj, der holdes ude. Lige nu sidder jeg med Huawei FreeBuds 4i i ørene, hvor jeg har støjreduktionen tændt uden musik. Og mit tastatur går rent igennem! Hver eneste anslag høres klart og tydeligt. Sådan er det også med motorstøj og generel støj fra offentlig transport – når musikken er slukket.

Læs også: Anmeldelse: Jabra Elite 85t

Er musikken tændt, er historien en anden. Ved lav lydstyrke kan du stadig høre lidt af dine omgivelser. Men så snart vi rammer middel og høj lydstyrker, er resten af verden væk. Og måske er det netop formålet. Det er jo ikke alle, der bruger et headset med støjreduktion til blot at skrue ned for omverdenen. Derudover gør Huawei FreeBuds 4i noget virkelig godt – de sorterer vindstøj fra. Og det virker.

Hvis det blæser, du løber eller du cykler, kan vindstøjen virkelig være et problem for aktiv støjreduktion. Jeg oplever tit, at vinden går lige igennem, og i nogle tilfælde endda overdøver musik og samtaler. Det gør den ikke her – og det er i sig selv voldsomt imponerende for et headset i den prisklasse.

Samtalekvalitet

Jeg må indrømme, at jeg ikke forventede det store her. Jeg har det ofte svært, når det kommer til at føre telefonsamtaler via headsets. Faktisk har jeg for det meste kun haft positive oplevelser, når vi snakker Jabra eller headsets i de dyrere klasser. Men jeg besluttede mig for at udsætte Huawei FreeBuds 4i for den ultimative test – jeg ringede til mine bedsteforældre, som for det første har høreapparater, og for det andet har en historik for at have svært ved at forstå mig over telefonen.

Ikke en eneste gang var der behov for at gentage, hvad jeg sagde. Samtidigt gik deres stemmer klart igennem, i headsettet, hvilket må siges at være en succes. Jeg gik ovenikøbet udenfor, hvor blæsten havde rigtig godt fat. Men problemerne udeblev, hvilket endnu engang understreger, hvor godt headsettet frasorterer vindstøj.

Under mere almindelige forhold har jeg selvsagt ikke oplevet problemer under samtaler. Lyden går klar igennem i begge ender, og jeg har ikke på noget tidspunkt haft behov for at benytte telefonens højttaler og mikrofon fremfor headsettets.

USB-C-porten er placeret i bunden af opladeretuiet. (Foto: Tech Tossen)

Lydkvalitet

Denne del har jeg glædet mig lidt til. For hvad kan du egentlig forvente af in-ear headsets, der kun koster omkring 750 kroner? Ikke vildt meget vil jeg sige. Min forventning var flad lyd med udpræget mangel på bas, samt forvrængning så snart lydstyrken kommer over middel. Sidstnævnte oplevede jeg en smule af, men det var meget genrebestemt.

Som udgangspunkt er lyden i Huawei FreeBuds 4i afbalanceret, dyb og virkelig god til poleret popmusik. Uanset lydstyrke, lyder det meste af det, jeg kalder radiovenligt musik, sindssygt godt. Det er lidt som at have en lille fest i øret, med rungende bas, som heldigvis ikke overdøver. Derudover er der masser af detaljer at spore både i mellemtoner og diskant, hvilket giver rig mulighed for at nyde alle de mest populære numre, du også hører i radioen. Men Huawei skriver selvfølgelig også selv, at FreeBuds 4i er optimeret til popmusik.

Læs også: Anmeldelse: JBL LIVE 300TWS – Suveræn lyd til prisen

Til gengæld bliver de udstillet, hvis vi skifter til andre genrer. Hvis du har læst andre af mine anmeldelser, ved du, at jeg personligt lytter mest til rockmusik. Og her bliver lyden flad, diskant og en smule forvrænget fra middel lydstyrke og opefter. Det er ikke uudholdeligt. Men det egner sig mest til baggrundsmusik. Det er heller ikke fordi lyden bliver helt forfærdelig. FreeBuds 4i er bare SÅ gode til det, de er designet til, at kontrasten er enorm når man bevæger sig lidt udenfor headsettets ‘comfort zone’.

Hvis du hører moderne popmusik, har jeg svært ved at se, at du finder bedre end Huawei FreeBuds 4i – ikke kun på grund af prisen, men lyden her er fænomenal og hører absolut til i en højere prisklasse.

Den endelige dom

Overordnet set, så tror jeg ikke ret mange har formået at lave et så velproduceret headset til 749 kroner, som Huawei har med FreeBuds 4i. Men du kan selvfølgelig ikke få det hele til den pris.

Jeg synes også det kommer til udtryk, når vi kigger på de begrænsede touchfunktioner og manglen på en equalizer. Det er nok de to ting, jeg synes halter allermest her. På den anden side har Huawei også besluttet sig for, at det er popmusik og dem, der lytter til den genre, som headsettet henvender sig til. Og her gør FreeBuds 4i bare et vildt godt stykke arbejde.

Læs også: Anmeldelse: Sony WH-1000XM4 – Det findes ikke bedre

Jeg synes også at den aktive støjreduktion afslører, hvilken prisklasse vi ligger i her. Det fungerer såmænd fint, og måske også bedre end man kunne forvente. Men det er absolut ikke fejlfrit.

Det trækker naturligvis op, at komforten er blandt det bedste jeg har oplevet. Dertil kommer det faktum, at FreeBuds 4i fungerer, som Plug & Play. Headsettet skal bare tilsluttes, og så er du køreklar. Det tror jeg falder i god jord hos rigtig mange.

I sidste ende er Huawei FreeBuds 4i bare et rigtig godt headset, som rigtig mange vil få glæde af. Og så er prisen super skarp!

– 4 flotte stjerner!

Huawei FreeBuds 4i er absolut pengene værd og scorer 4 stjerner i min anmeldelse. (Foto: Tech Tossen)

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments