Tech Tossen

Anmeldelse: Jabra Elite 85t

Jabra Elite 85t (Foto: Tech Tossen)

Jabra Elite 85t (Foto: Tech Tossen)

Når det kommer til almindelig forbruger-lyd, der ikke skal koste en bondegård, har jeg altid sværget lidt til Sony. Den japanske producent har siddet solidt på tronen, med sine WH- og WF-1000-modeller, i flere år. Men det har fået en ende. Først med Jabra Elite 85h og nu med Jabra Elite 85t

Læs også: Anmeldelse: Jabra Elite 85h – Slår de dyre drenge

Jeg har været så heldig, at få lov til at teste sidstnævnte, hvilket har været en kæmpe fryd. I mit øre passer Jabra Elite 85t bedre end 75t, som ellers også producerer vildt god lyd. Derudover kommer 85t med noget helt nyt, i forhold til Jabras tidligere modeller.

Fordele
  • Vild lydkvalitet
  • God samtalekvalitet
  • Rigtig god ANC (Aktiv støjreduktion)
  • Jabras velkendte design
  • Masser af batteri
  • Komfortable at bære
  • Brugervenlig
  • Jabras Sound+-app
Ulemper
  • Man skal lige vænne sig til trykudligningen

Design

I forhold til udseendet på Jabra Elite 85t, er der faktisk ikke rigtigt noget nyt under solen. Jabra har for det første fundet et design, som karakteriserer deres headsets. Samtidigt fungerer det som det skal. Og som man ofte siger: If it ain’t broken, don’t fix it. Den største forskel for mig er, at Jabra gav mig frit farvevalg på mit eksemplar. Jeg valgte beige/guld – bare for at prøve noget nyt. De fås selvfølgelig også i mere afdæmpede sort, sølv, titanium og bronze.

Jabra Elite 85t ligner på ydersiden de tidligere modeller fra producenten. Oplevelsen er dog en helt anden. (Foto: Tech Tossen)

En ting, du ikke umiddelbart kan se, men som faktisk har en stor indflydelse, er det halvåbne design, som Jabra kalder det. Helt basalt betyder det, at Jabra Elite 85t udligner trykket i dine ører, så du ikke mærker det vakuum, som ofte kendetegner in-ear-modeller. Teknologien er set i blandt andet Apples AirPods Pro, så den er ikke helt ny. Men hvis du ikke har prøvet det før, skal du lige vænne dig til det.

Det kan nemlig godt føles som om, at ørepropperne ikke sidder tæt – og dermed kan falde ud. Jeg kan dog forsikre dig om, at de sidder, som de skal. Det tager bare nogle dage at vænne sig til.

Opsætning & app

Jabra Elite 85t er det tredje headset fra Jabra, som jeg tester indenfor relativt kort tid. Der er derfor ikke så meget nyt under solen, når det kommer til opsætning og brug. Det hele foregår stadigvæk via Jabras Sound+-app, som efter min mening er blandt det absolut bedste af slagsen.

Stort set alle producenter har deres egen version, der skal få det bedste ud af høretelefonerne. De forskellige applikationer er bare ikke altid til gavn, og kan faktisk føles lidt som en begrænsning.

Læs også: Anmeldelse: Jabra Elite Active 75t – God lyd til din træning

Med Sound+ får du mulighed for at tilpasse dit headset, efter dine præferencer. Det betyder blandt andet, at du kan få app’en til at fortælle dig, om Jabra Elite 85t sidder, som de skal. Derudover er der en slags høreprøve, der hjælper med at skræddersy lyden efter din hørelse. Sandsynligheden for, at du ikke kan høre enkelte toner er temmelig stor. Men Jabra har din ryg, og kan tilpasse headsettet, så du får mest ud af det.

Samtidigt har du mulighed for at navngive headsettet, programmere de taktile knaper(ingen touchfunktion her) og justere din equalizer. Som en lille bonus, får du 2 års udvidet garanti mod støv- og vandskader, hvis du registrerer dit Jabra-produkt i app’en.

Headsettet kommer med 3 størrelser af propper, så du har mulighed for at få det bedste ‘fit’. (Foto: Tech Tossen)

Komfort

Komforten er en spøjs ting. For jeg havde enorme problemer med Jabra Elite Active 75t – hvilket var ærgerligt, for lyden var rigtig god. På ydersiden ser Jabra Elite 85t ikke så forskellig ud fra 75t, men for mig er det en helt anden oplevelse at bruge dem.

Jeg skal være ærlig at sige, at første gang jeg prøvede Elite 85t, var jeg klar til at smide dem ud af vinduet. Jeg kunne slet ikke få dem til at sidde, sådan som jeg troede, de skulle sidde. Her er vi tilbage ved det halvåbne design, der gør, at de ikke føles tætsiddende på samme måde, som mange andre.

Læs også: Anmeldelse: JBL LIVE 300TWS – Suveræn lyd til prisen

Til at starte med, er det en underlig fornemmelse. Men når du har vænnet dig til dem, er de super behagelige. Netop fordi trykudligningen gør, at de føles lette. Du kan sagtens mærke at de er der, men den bedste måde at beskrive det, er nok, at du ikke bliver lige så træt i ørerne. Det er ikke samme lettelse at tage dem af efter flere timer, som det nogle gange kan være ved andre modeller.

Jeg er sikker på, at det deler vandene en anelse. For det vil givetvis ikke være alle, der kan vænne sig til følelsen. Men for mig er komforten helt i top.

Hvis du selv sidder med Jabra Elite 85t, og ikke rigtigt kan finde ud af, om pasformen er der eller ej, så vil jeg råde dig til at bruge Sound+. Stol på app’en, hvis den siger, at propperne sidder godt. Og så prøv det af i et par dage og se, om du kan vænne dig til det.

Samtalekvalitet

Her kan jeg igen komme til at lyde som en genudsendelse. For det er det tredje headset jeg teste fra Jabra – og det tredje, der har kanon god lyd i samtaler. Jeg foretager ofte opkald når jeg er på farten, hvad end det er en gåtur, i bus, tog eller metro. Og jeg har virkelig ingen problemer.

Jeg kan af gode grunde ikke høre, hvordan jeg selv lyder, så jeg må nøjes med at gengive den respons jeg oplever fra andre. Og her er dommen klar – lyden går rent og uforstyrret igennem. Trafikstøj og lignende bliver filtreret fra, så det oftest kun er min stemme, der høres i den anden ende. Mere kan man vel ikke kræve?

Læs også: Anmeldelse: Sony WH-1000XM4 – Det findes ikke bedre

I min ende kommer lyden også klart igennem. Alt efter, hvor jeg færdes, veksler jeg mellem den aktive støjreduktion og den såkaldte HearThrough. Førstnævnte bruger jeg, hvis jeg går en tur i parken eller andre mindre trafikerede områder. Her vil jeg bare gerne have fred og ro til at føre en samtale, og det virker rigtig godt. Det eneste minus, som gælder ved ALLE headsets med aktiv støjreduktion, er at blæst går lige i headsettet. Så hvis det blæser, skal du ikke bruge ANC, som det hedder.

HearThrough – som tillader dig at høre lydene omkring dig – bruger jeg i tæt trafikerede områder. Her vil jeg gerne kunne høre biler, cykler og lignende, for at være så sikker i trafikken som muligt. Men jeg vil også gerne kunne føre en samtale – hvilket sagtens kan lade sig gøre med Jabra Elite 85t. Jeg får selvfølgelig ikke den samme fred og ro, men stemme og baggrundsstøj er fint adskilt.

Alt i alt er samtalekvaliteten i top, hvilket jeg efterhånden forventer, når jeg tester produkter fra Jabra.

Opladeretuiet til Jabra Elite 85t velkonstrueret. Alt fra låget til magneter, der holder ørepropperne på plads, føles solidt og pålideligt. Og så understøtter det trådløs opladning. (Foto: Tech Tossen)

Lydkvalitet

Jabra har efterhånden cementeret sig blandt markedet absolut bedste, når det kommer til lydkvalitet. Med Jabra Elite 85t tager producenten endnu et skridt op ad stigen, så at sige. I forhold til både kvalitet og pris, skal de nærmeste konkurrenter nok findes i Apples AirPods Pro og Sonys WF-1000XM3.

Sidsnævnte har i lang tid været bredt anerkendt som de bedste, når vi snakker in-ear med aktiv støjreduktion. De er selvfølgelig 3 år gamle nu, og det er dermed forventeligt, at en anden producent med tiden ville overgå dem – det har Jabra gjort. Uden at tage for meget fra Sony, som stadig leverer et godt produkt, kan jeg uden tøven sige, at WF-1000XM3 lyder flade i forhold til Jabra Elite 85t.

Elite 85t leverer en helt uovertruffen lyd i et par ørepropper. Lyden er levende og klar på tværs af bas, mellemtone og diskant. Personligt kan jeg godt lide dybere og tungere bas – ikke i forhold til genre, for jeg hører primært rock – men kan godt lide en god dybde i lydbilledet.

Læs også: Anmeldelse: JBL Club One – Uforløst potentiale

Det er som regel ikke svært at opnå, da en equalizer gør rigtig meget. Problemet opstår dog nogle gange, når bassen går ind og overtager. Dermed forsvinder de lysere toner, eller også skal de skrues så højt op, at de skærer i ørerne – eller i sidste ende forvrænger.

Det problem har jeg overhovedet ikke med Elite 85t. Faktisk har jeg overført min equalizer fra 75t en-til-en, så det er nøjagtigt de samme indstillinger. Resultatet er sublim lyd. Hvor Jabra Elite 75t var voldsomt gode, er Jabra Elite 85t noget nær perfekte.

Jeg har intet problem med at sige, at dette headset leverer klassens absolut bedste lyd – med længder!

Jabra Elite 85t – Tekniske specifikationer

Audio:Støjisolerende pasform: Ja
Støjreduktion ved opkald: Ja, teknologi med seks mikrofoner
Beskyttelse mod vindstøj: Ja
Understøttede lydkodeks: SBC, AAC
Højtalerstørrelse: 12 mm
Højtalerbåndbredde (afspilning af musik): 20 Hz til 20 kHz
Højttalerbåndbredde (opkald): 100 Hz til 10 kHz
Mikrofontype: 6 x MEMS
Mikrofonbåndbredde: 100 Hz til 10 kHz
ANC (Aktiv støjdæmpning): Jabra Advanced ANC TM ved brug af fire af enhedens seks mikrofoner
ANC: Ja, justerbar
HearThrough: Ja, justerbar
Trykudligning i øret: Ja
Jabra Sound+ App:MySound: Ja (MySound til musik)
MyControls: Ja
Pasform og komfort:Formfaktor: 100 % trådløse earbuds i øret
EarGels: Ja, ovale silikone EarGels (S, M, L)
Batteri:Musiktid med ANC: Op til 25 timer i alt (earbud 5,5 timer og opladningsetui 19,5 timer)
Musiktid uden ANC: Op til 31 timer i alt (earbud 7 timer og opladningsetui 24 timer)
Sovefunktion: Slukker automatisk efter 15 minutter uden forbindelse, 30 minutter uden aktivitet, konfigurerbar i Sound+ appen
Kompatibel med trådløs opladning: Kompatibel med Qi-certificerede trådløse opladere (min. 5 watt) – trådløs oplader ikke inkluderet
Opladning med ledning: USB-C
Opladningstid: Op til 3 timer for fuld opladning med USB-vægoplader (500 mA)
Opladningstid – trådløs: Op til 3,5 timer ved 25 °C**
Hurtig opladning: Op til 60 minutters brug, ved opladning af earbuds i 15 minutter i opladningsetui
Standbytid: 6 måneder
Batteri: Genopladeligt litiumbatteri
Tilslutning:Tilslutning: Bluetooth 5.1
Understøttede: Bluetooth-profiler HSP v1.2 , HFP v1.7, A2DP v1.3, AVRCP v1.6, SPP v1.2
Driftsområde: Op til 10 meter
Parrede enheder: Op til 8
Parringspinkode, hvis relevant: 0000
Multi-Connect: To enheder kan være forbundet på samme tid
Automatisk tænd/sluk: “TÆNDT”, når earbuds er ud af opladningsetui, “SLUKKET” efter 15 minutter uden forbindelse eller 60 minutter uden aktivitet
Automatisk pause: Når den ene earbud tages ud af øret
Generelt:Hvad er der i æsken? Earbuds, opladningsetui, USB-C-kabel, 3 sæt med silikone EarGels, garanti og advarselshæfter
Pakkens mål – butiksæske (LxBxH): 110,5 x 40 x 130 mm
Pakkens mål – æske ved e-handel (LxBxH): 121 x 39 x 205 mm
Dimensioner for hovedenhed (LxBxH): 23,1 x 19,0 x 16,2 mm
Opladningsetuiets dimensioner (LxBxH): 64,8 x 41,1 x 28,5 mm
Vægt (opladningsetui): 45,1 g
Vægt (hver earbud): 7 g
Anvendte materialer (udvendige): PC & PC/ABS-plastik. Silikonegummi. Mica-maling. Guldbelagt metal
USB-C-kablets længde: 300 mm (USB-C- til USB-A-kabel)
Opladningsstik: USB-C
IP-klasse: IPX4
Driftstemperatur for earbuds: -5 °C til 45 °C
Driftstemperatur for trådløs opladning: 0 °C til 40 °C
Opbevaringstemperatur: -10 °C til 45 °C
Ovenstående er de officielle specifikationer, som også findes på Jabras hjemmeside.

Den endelige dom

Jeg har svært ved at sætte en finger på noget som helst, der skulle være galt med Jabra Elite 85t. Men måske har Jabra rent faktisk også bare lavet det perfekte produkt. Hvis jeg endelig skal påpege noget, må det være, at det halvåbne design kan volde nogle mennesker problemer.

Det gør det dog ikke for mig, og jeg kan med ro i sindet sige, at dette er den mest komplette oplevelse, jeg nogensinde har haft med et in-ear-headset. Konstruktionen er helt i top, så produktet føles dyrt og lækkert – du betaler selvfølgelig også omkring 1.800 kroner for det. Pasformen sidder lige i skabet for mig, og den aktive støjreduktion gør arbejdet.

Både til musik og samtaler er lyden helt uovertruffen. Dynamikken i lydbilledet er af en anden verden, hvor du får det bedste af det hele. Dyb bas, klare mellemtoner og skarp diskant, uden at det ene overdøver det andet. Dertil kommer, at det faktisk er mit første headset, hvor jeg har nydt musik ved lav til mellem lydstyrke, fordi jeg ofte føler, at jeg skal give lyden et ekstra nøk, for at få alle detaljer med.

Vi kan tale herfra og til verdens ende om konkurrenterne. Men realiteten er bare, at Jabra for mig at se ikke har nogen reel konkurrent. Med Elite 85t befinder den danske producent sig i toppen af fødekæden, og de andre producenter skal virkelig oppe sig, hvis de skal ændre på det. Derfor scorer Jabra Elite 85t en 5-stjernet topkarakter og en kæmpe anbefaling herfra!

I skrivende stund er der Jabra – og så er der alle de andre. Jabra Elite 85t får topkarakter i min test. (Foto: Tech Tossen)
Exit mobile version