Tech Tossen

Anmeldelse: JBL Link Music – Godt alternativ til Google

JBL Link Music (Foto: Tech Tossen)

JBL Link Music (Foto: Tech Tossen)

JBL Link Music er en smart WiFi- og Bluetoothhøjttaler som på mange måder kan sammenlignes med Google Nest Audio. Højttaleren kommer med indbygget Chromecast, Apple Airplay 2, Google Assistent og multiroom-understøttelse. Spørgsmålet er, om funktioner og lyd kan retfærdiggøre prisen på 999 kroner. Her er min anmeldelse:

Fordele
  • Flot og fyldig lyd ved medium lydstyrke
  • Flot design
  • Google Assistent
  • God mikrofon
  • Chromecast
  • Apple Airplay 2
Ulemper
  • Dyrere end den umiddelbare konkurrent
  • Forvrænget lyd ved høj lydstyrke
  • Bluetooth 4.2

Markedet for små smarthøjttalere – især med Google Assistent – er ultrapopulært. Nettet flyder over med Facebookgrupper og sub-Reddits, der alle fungerer som ‘communities’ for multiroom-, lyd- og smart-home-entusiaster. Mulighederne for at sammensætte dit eget system af højttalere til styring af dit smarte hjem er uendelige. Et af JBL’s bud på en smarthøjttaler til formålet er JBL Link Music, der både kommer i en flot indpakning, samt leverer nogle af de essentielle funktioner, der forventes af den slags enheder.

Læs også: JBL smider ny soundbar på markedet – Bar 5.0 MultiBeam

Design

Min JBL Link Music er det, som producenten kalder sort. Højttaleren fås i et væld af farver, heriblandt blå, grøn og en form for gul, som JBL så fint kalder “Straw”. Link Musik er betrukket med noget, JBL kalder “Acoustically Transparent Fabric Grill” – stof, der ikke hæmmer lyden. I modsætning til det betræk, du ofte finder på fronten af gulvhøjttalere, har dette en lidt kraftigere tekstur, som virker til at give noget modstandsdygtighed og bidrage til designet.

På toppen af JBL Link Music har du en dedikeret knap til Google Assistent, samt lydstyrke op og ned. På fronten har JBL placeret sit logo i bunden – som det gør sig gældende med ALLE deres højttalere – mens fire indikationslamper er placeret øverst på fronten. Disse bruges blandt andet til at se, hvornår Google Assistent lytter til dig, og hvor høj lydstyrken er.

Bagpå sidder indgangen til strømkablet og herover finder du knappen til at slukke mikrofonen – den du bruger til stemmestyring – og en Bluetooth-knap. Link Music kan nemlig også bruges som Bluetoothhøjttaler direkte fra PC, tablet eller smartphone.

Med sine mål på 112 x 134 mm, er Link Music en robust lille sag. Men jeg synes den passer rigtig fint som multiroom/Google Assistent-højttaler i de fleste rum. Jeg ville ikke bruge den sammen med min primære opsætning i stuen – men i soveværelse eller køkken har den rigtig mange anvendelsesmuligheder. Højttaleren er forresten ikke vandtæt eller vandafvisende, så du skal ikke bruge den på badeværelset.

Læs også: Anmeldelse: JBL LIVE 300TWS – Suveræn lyd til prisen

Funktioner og brugervenlighed

JBL Link Music kommer med alle de gængse, trådløse tilslutningsmuligheder. Den tilbyder Apple Airplay 2, hvis du nu primært bruger Apples produkter, og det fungerer helt efter bogen. For mig at se, er det helt store salgsargument dog stemmestyring og Google Assistent.

WiFi-opsætning med Google Home er super ligetil, og hvis du ikke har prøvet det før, vil app’en guide dig skridt for skridt – det vil den faktisk uanset. Min pointe er, at den er let at sætte op.

Et af mine problemer er, at Google Assistent ikke understøtter musiktjenesten, Tidal. Den understøtter til gengæld Spotify og YouTube Music, som selvfølgelig også er mere udbredte herhjemme. Med hensyn til Tidal, er problemet dog ikke større, end at den indbyggede Chromecast kan overtage. Jeg mister selvfølgelig stemmestyring af min musik, men det kan trods alt styres via smartphone eller PC – og så er jeg heller ikke mere doven, end at det ikke er verdens undergang.

Stemmestyring med Google Assistent er let og problemfrit. Jeg har en del forskellige stemmestyrede højttalere, og jeg mener bestemt, at JBL Link Musik har en af de bedste mikrofoner til opgaven. Den misforstår ganske enkelt færre kommandoer og tænder sjældnere ved en fejl, end mange af de andre. Så til det formål, har JBL næsten skabt en bedre højttaler end Google selv.

Skal du bruge en app, som hverken understøtter Google Assistent, Chromecast eller Apple Airplay, så har du muligheden for at tilslutte via Bluetooth. Det er efterhånden en overset funktion, føler jeg. Men Bluetooth kan redde liv – eller det kan i hvert fald redde festen, hvis alt andet fejler. Går dit WiFi ned eller bliver dit fiberkabel gravet over, så kan du altid koble op via Bluetooth, og så er du lige så godt kørende på lyd. Herhjemme har jeg blandt andet brugt det til lydbøger og musik, som er gemt lokalt på mine enheder.

Alt i alt kommer JBL Link Music med alle de funktioner, du vil have i en smarthøjttaler. De er lette at bruge og fungerer fuldstændig upåklageligt – godt arbejde af JBL!

Lydkvalitet

I forhold til lyden, må jeg indrømme, at jeg er lidt splittet. JBL Link Music bryster sig af “360-degree Immersive Sound” – 360-graders lyd. Og jeg har det sådan lidt ‘mjah’… Der er da lyd, og den kommer også rund i lokalet. Men ÆGTE 360-graders lyd, synes jeg ikke umiddelbart vi har her.

Til gengæld lyder det rigtig fint, så længe du holder dig til lav eller middel lydstyrke. Her får du en masse fylde i lyden, med god bund og klare toner, der let og elegant differentierer sig fra hinanden. Med andre ord; et klart lydbillede, der ikke mudrer sammen.

Det er klart, at du aldrig nogensinde får den vilde bas i denne type højttalere. Men jeg bliver efterhånden mere og mere imponeret over, hvad de små enheder kan præstere på lyden. Derfor forventer jeg efterhånden også mere og mere. Især når vi begynder at nærme os 1.000-kroners klassen.

Læs også: JBL lancerer nye hovedtelefoner, højtaler og soundbar

Desværre synes jeg, at JBL Link Music mangler en smule for at komme helt i mål med lyden. Når du skruer op et sted mellem middel og høj lydstyrke, begynder højttaleren at forvrænge lyden. Den kan simpelthen ikke klare det – bassen forsvinder i en diskant skratten, der absolut ikke gør noget godt for nogen.

Men det er heller ikke nogen festhøjttaler og skal heller ikke bedømmes som sådan. Netop derfor mener jeg, at JBL burde have sat lydstyrkegrænsen lavere, så der ikke er mulighed for den dårlige lydoplevelse.

Summa summarum er: rigtig god og behagelig lyd ved lav og mellem lydstyrke, der tilfredsstiller langt de fleste ører.

JBL Link Music ved siden af Google Nest Audio. De to højttalere er efter min mening direkte konkurrenter på et efterhånden meget populært marked. (Foto: Tech Tossen)

Tekniske specifikationer:

Mål og vægt:112 x 134 mm – 730 gram
Udgangseffekt:1 x 20W
Transducer:1 x 64 mm
Frekvensområde:60Hz – 20KHz
Bluetooth:4.2
WiFi:IEEE 802.11 a/b/g/n/ac (2,4GHz/5GHz)
Andet:Google Assistent, indbygget Chromecast, multiroom, Apple Airplay 2
Vejledende pris:999 kroner

Den endelige dom

Det negative:

Jeg har en masse godt at sige om JBL Link Music – desværre er der også nogle områder, hvor højttaleren halter.

Lad os starte med det negative: jeg synes højttaleren er for dyr i forhold til den lyd, den leverer. Den nærmeste konkurrent er for mig at se Google Nest Audio, som kan fås helt ned til 650 kroner. Det er altså et pænt stykke fra de 999 kroner, som JBL mener, at Link Music skal koste. Og jeg føler ikke, at jeg får mere for pengene – jeg får bare noget andet.

Lyden skal være bedre i et produkt fra en producent, der i mange år har været hæderkronet på lyd. Den er ikke dårlig her, men der er bare ikke plads til dumme fejl – som at højttaleren ikke kan følge med ved høj lydstyrke – når man benytter sig af slogans som “Dare To Listen” og “Signatur JBL-lyd”.

Det sidste minus er Bluetooth 4.2. Vi er i 2021 og om lidt er Bluetooth 4.2 en forældet standard. Hvorfor ikke gå med Bluetooth 5.0, som eksempelvis Google gør det? Det havde fremtidssikret Link Music en anelse mere.

Det positive:

Funktioner og brugervenlighed er altså bare i topklasse på JBL Link Music. Især det faktum, at mikrofonen fungerer SÅ godt, som den gør, er et kæmpe plus, hvis du benytter dig af Google Assistent og stemmestyring af dit ‘smarte hjem’. Lige her er højttaleren altså mere værd end Googles egen pendant.

Lyden er rigtig god i de rette niveauer, hvilket gør Link Music ideel til baggrundsmusik under en middag eller når du går og gør rent. Derudover synes jeg, at det er en pæn lille højttaler, som sagtens kan stå fremme, men også bare bruges i hjørnet af køkkenet.

Jeg har brugt JBL Link Music som en integreret del af min dagligdag. Den har leveret god musik mens jeg arbejder, den har læst opskrifter højt for mig, den har styret mit lys og den har gjort det rigtig godt. Lige nu er den endda på tilbud til 799 kroner, hvilket er en helt anden pris – og som også havde kastet en bedre bedømmelse af sig, havde det været JBL’s vejledende pris og ikke et tilbud.

I sidste ende, kan jeg ikke finde en decideret dealbreaker i JBL Link Music. På den anden side kommer den heller ikke med nogen ‘WOW-faktor’. Det er mest af alt bare et rigtig godt produkt, som de fleste vil blive rigtig glade for – 4 stjerner.

JBL Link Music er perfekt som en del af dit smarte hjem, med stemmestyring via Google Assistent – derfor får den 4 stjerner. (Foto: Tech Tossen)
Exit mobile version