Med 75 års erfaring, forventer jeg efterhånden uovertruffen lyd, hver eneste gang JBL lancerer noget. Sådan var det også, da JBL Live Pro+ TWS blev lanceret. Headsettet er designet med fokus på god lyd, høj samtalekvalitet og lang batteritid. Spørgsmålet er selvfølgelig bare, hvorvidt JBL er kommet i mål med funktionerne. Det håber jeg, du bliver klogere på i denne anmeldelse.

Læs også: Nu kan du købe JBL Tour Series

Fordele
  • Virkeligt god samtalekvalitet
  • Avanceret støjreduktion
  • God lyd
  • Hurtig opladning
Ulemper
  • Besværlig pasform
  • Frustrerende app

Velkendt design

Det er meget godt, at headsets – og især in-ear – ikke er beregnet til at kigge på. Det er selvfølgelig begrænset, hvad man kan gøre rent designmæssigt med de små ørepropper. Ikke desto mindre, er det som om, at der er blevet accepteret en designstandard hos mange producenter. Og her taler jeg om det velkendte ‘tandbørstehoved’, som mange nok forbinder med Apples Airpods. I samme kategori finder vi JBL Live Pro+ TWS. Hos JBL kalder man det dog for ‘stick design’.

Designet er det velkendte ‘stick design’ – som jeg også kalder tandbørstehovedet. (Foto: Tech Tossen)

Rent funktionsmæssigt har man, i modsætning til Apple, valgt at selve pinden IKKE skal være berøringsfølsom – det havde ellers været lækkert at kunne stryge op eller ned for eksempelvis at styre lydstyrken. I stedet er der berøringsfølsomme flader ud for hver øreprop, som kan registrere ‘taps’. Altså korte, lette tryk.

Det giver fire kombinationer på hver side – tap, double-tap, triple-tap og tap & hold. Disse kan du så indstille til enten at styre afspilning, støjreduktion, lydstyrke, stemmeassistent eller slet ingenting. Der er ikke umiddelbart mulighed for selv at programmere yderligere og dermed blande funktionerne lidt. Så der vil jeg sige, at der er en smule begrænsninger. Men det virker upåklageligt, når du først har sat det op efter behag – og det kræver ikke den store tilvænning.

Du kan selv vælge, hvad navigationstasterne skal bruges til på de to ørestykker. (Foto: Tech Tossen)

Selve etuiet er ikke noget at skrive hjem om. Låget er af en lavere kvalitet end jeg forventer til prisen – det virker lidt løst og billigt. På fronten har du dioder, som indikerer, hvor meget batteri etuiet har tilbage. På bagsiden finder du USB-C-porten til opladning. Derudover understøtter etuiet trådløs qi-opladning – hvilket nok er det mest interessante herved.

Tilslutning og app

Tilslutning af JBL Live Pro+ TWS fungerer, ligesom med andre trådløse headsets, via Bluetooth. Hvis du er bare en smule ferm til smartphones, eller vant til at bruge trådløse headsets, er tilslutningen ingen udfordring. Selv hvis det er første gang for dig, bliver du guidet igennem processen af JBL’s app. Alt i alt, er det en brugervenlig oplevelse.

I løbet af opsætningen, vil app’en hjælpe dig med at finde den korrekte pasform. Der følger flere størrelser af ørepropper med til JBL Live Pro+ TWS, og app’en kan fortælle dig, om du bruger de rigtige. Det er meget individuelt, hvordan denne type in-ear-ørepropper sidder i ørerne. Personligt har jeg haft en del besvær med at finde den rigtige pasform i begge ører. Det har været frustrerende, og jeg kom aldrig helt i mål, føler jeg. Det skal understreges, at vores øregange er meget forskellige – dermed kan min lidt ærgerlige oplevelse sagtens være en helt anden for dig.

Du får hjælp til at finde den korrekte pasform. (Foto: Tech Tossen)

Desværre er det ikke den eneste ærgerlige oplevelse for mig. Selve app’en er nemlig ikke god. Jeg har testet mange headsets fra JBL, og jeg skælder stort set altid deres app ud. Egentlig er den veltænkt i forhold til brugervenlighed. Det er fra app’en du blandt andet kan styre din equalizer, støjreduktion, gestusopsætning, samt opdatere firmware. Problemet er bare, at den ofte kommer med underlige fejlmeldinger. Jeg får blandt andet altid at vide, at jeg har flere headsets tilsluttet – hvilket jeg ikke har. Nogle gange bevirker det, at min støjreduktion slet ikke fungerer, hvilket er et kæmpe problem. Men efterhånden lærer man små tricks til at omgå app’ens besværligheder.

JBL’s app melder sjove fejl stort set hver gang den bruges. I dette tilfælde mener app’en, at jeg har flere headsets tilsluttet. Det kan ignoreres ved at trykke “Keep using like this”. (Foto: Tech Tossen)

Desuden er JBL’s app ikke optimeret til tablets. Så hvis du sidder og ser film på en iPad, og skal bruge dit headset, skal du vende tabletten, så den står i portrættilstand. Det er selvfølgelig ikke verdens største problem, men endnu et af de der dumme irritationsmomenter.

Jeg vil dog sige, når alt kommer til alt, at efter en indlæringsperiode, hvor du finder ud af at omgå applikationens problemer, får du en masse gode funktioner, som virkelig giver en bedre lytte- og brugeroplevelse.

Samtalekvalitet

Samtalekvalitet er en vigtig faktor, når vi snakker headsets. Og i Live Pro+ TWS har JBL gjort et godt stykke arbejde. Ørestykkerne har seks mikrofoner, som sammen skal sikre, at din stemme går klart igennem samtidigt med, at støj udebliver. Og det fungerer for det meste efter planen. Den respons, jeg har fået, er, at min stemme høres klart og tydeligt. Samtidigt er opkaldet ikke generet af trafikstøj eller lignende.

Der er dog stadigvæk en faktor, som lader til at være et uløst problem for alle producenter – nemlig vinden. Hvis det blæser meget, vil du sandsynligvis opleve en af to ting. Enten kan du ikke høre, hvad der bliver sagt i den anden ende, eller også er det omvendt. Det er en problematik, som eksisterer på stort set alle headsets med aktiv støjreduktion. JBL Live Pro+ TWS ligger dog i den gode ende. Dermed skal det blæse en hel del, før en samtale bliver umulig. Hvis du er på cykel, skal du dog stadig sænke farten eller lige tage en pause fra cykelturen.

Læs også: Anmeldelse: JBL Link Music – Godt alternativ til Google

Den endelige dom over samtale kvaliteten er, at det fungerer rigtig godt. De problematikker, jeg er stødt på, er ens for de fleste producenter og dermed ikke noget, jeg kan trække karakteren ned på.

Lydkvalitet

JBL kan godt lide udtrykket, “signaturlyd”, personligt er det ikke en krog, jeg bider på. Det er nemlig sådan for mig, at god lyd ofte kommer af mulighederne for selv at justere på tingene. Heldigvis har du rig mulighed for dette på JBL Live Pro+ TWS. Som udgangspunkt synes jeg, at JBL’s ‘standard lyd’ i headsettet er en kende for flad til musik. Der er ikke rigtig noget bund eller top i lydbilledet, så det bliver ligt en kedelig omgang – det er selvfølgelig er den sikre model, da der ikke er noget, som skærer eller skiller sig ud.

Heldigvis har du først og fremmest en rigtig fin equalizer i app’en. Med denne kan du få lige nøjagtigt det lydbillede, du ønsker. En lille sjov sidebemærkning er, at jeg har fundet ud af, at til mit øre, passer samme equalizer-indstillinger til stort set alle JBL’s hovedtelefoner. Så måske er der alligevel noget om snakken, når JBL snakker om “signaturlyd”.

Sådan ser min “go to”-equalizer ud i JBL’s app. Den fungerer næsten til alle deres headsets – i hvert fald for mig. (Foto: Tech Tossen)

Udover equalizeren, har du mulighed for at vælge, hvilken lyttefunktion, du har brug for – normal, film eller musik. Helt teknisk, har jeg svært ved at gennemskue, hvilke forskelle der er. Udover at ‘filmfunktionen’ har til formål blandt andet at sørge for, at lyd og billede er synkroniseret.

JBL Live Pro+ TWS har en ‘Smart Audio & Video’-funktion. Denne giver eftersigende den bedste lyd alt efter om du lytter til musik eller ser film. (Foto: Tech Tossen)

For at opsummere, synes jeg, at lyden som standard er kedelig i JBL Live Pro+ TWS. Men hvis du gider lege lidt med indstillingerne, kan du få rigtig god lyd. Og jeg synes det er nemt at tilpasse lyden efter musikgenre. Men hvis du bare vil have et ‘plug & play’-headset, hvor du har fantastisk lyd direkte fra fabrikken, er dette ikke dit bedste alternativ.

Den endelige dom

JBL Live Pro+ TWS er lidt en blandet landhandel for mig. Der er ting, som virkelig ærgrer mig – blandt andet pasformen og den frustrerende app. Det er heller ikke et headset for alle, fordi det kræver, at du sætter dig ind i funktioner og lydindstillinger, hvis du vil have dem optimale oplevelse.

Læs også: Anmeldelse: JBL LIVE 300TWS – Suveræn lyd til prisen

Omvendt kan du få rigtig god lyd, hvis du kan lære at leve med applikationens små… skal vi kalde dem finurligheder? Dertil kommer, at samtalekvaliteten er virkeligt god. Og så fungerer den aktive støjreduktion lige så fint, som på de fleste andre i samme prisklasse.

Så til den nuværende pris på 1.099 kroner, synes jeg det er et udmærket køb. Og samlet set ender JBL Live Pro+ TWS lige omkring 3½ stjerner.

JBL Live Pro+ TWS lander på 3½ stjerner i min anmeldelse. (Foto: Tech Tossen)
OVERBLIK OVER ANMELDELSER
Samtalekvalitet
Lydkvalitet
Støjreduktion
Pasform
App
Tidligere artikelTidlige billeder af Google Pixel 6a lækket
Næste artikelXbox Game Pass Cloud Gaming er nået til konsollerne
Robin har flere års erfaring fra forskellige danske og internationale tech-medier. I første omgang var ekspertområderne mobiltelefoner, hovedtelefoner og elektronik, der falder ind under transportabel forbrugerelektronik. I dag har Robin blandt andet kastet sin kærlighed over gaming, men følger i bund og grund al forbrugerelektronik - fra smartphones og tablets til el-løbehjul og smart-home-gardiner.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments