I løbet af den sidste måned har jeg lånt en af Microsofts topmodeller, når det kommer til ‘All-in-One’-computere. Maskinen kommer med en stor touchskærm på 4.500 X 3.000 pixels, som virkelig er en fryd at arbejde på – hvad end det er billede, video, tekst eller musik. Computeren kommer dog også med hardware, som for længst er erstattet. Kan den stadig stå distancen? Her er min anmeldelse af Microsoft Surface Studio 2.

Læs også: Anmeldelse: ASUS ROG Zephyrus S GX502GW

Fordele
  • Vanvittigt lækkert design
  • Stor 28″ touchskærm
  • Pen
  • Ingen ‘powerbrick’
Ulemper
  • Pris
  • Forældet hardware
  • ‘Billig’ medfølgende keyboard og mus

Design

Jeg er helt pjattet med designet på Microsoft Surface Studio 2. Den tynde, tabletagtige skærm på 28 tommer, der kan lægges ned, så den pludselig bliver til et kreativt værksted, er fremragende. Det samme gør sig gældende for selve computeren, som er gemt væk i skærmens fod. Det hele følger en rød tråd som udstråler professionalisme.

Det medfølgende tilbehør fuldender setup’ets udtryk. Det slanke tastatur, musen og Surface Pen passer bare til resten. Det er egentligt dumt at rose de her ting, for det er vel, hvad man forventer når man køber en ‘alt-i-en’-PC.

Alligevel synes jeg, at Microsoft overgår konkurrenterne. Jeg har testet andre computere i samme kategori. Og selvom de selvfølgelig også kan noget, er Surface Studio 2 min designmæssige favorit.

Når så meget hardware er pakket ned i så minimalistisk et design, giver det dog også nogle udfordringer – men dem kommer vi til.

Her er alle computerens fysiske knapper – power- og lydstyrkeknapper. (Foto: Tech Tossen)

Tekniske specifikationer

MålSkærm: 637,35 mm x 438,90 mm x 12,50 mm (25,1″ x 17,3″ x 0,5″) Base: 250,00 mm x 220,00 mm x 32,20 mm (9,8″ x 8,7″ x 1,3″)
Lager1 TB eller 2 TB SSD
Hukommelse16 GB eller 32 GB (DDR4)
ProcessorIntel® Core™ i7-7820HQ
SkærmSkærm: 28″ PixelSense™-skærm Opløsning: 4500 x 3000 (192 ppi) Farveindstillinger: sRGB, DCI-P3 og Vivid Individuelt farvekalibreret skærm Billedformat: 3:2 Touch: 10-punkts multiberøring Understøtter Surface Pen med vippefunktion, Surface Dial* til interaktion på skærmen og Zero Gravity-hængsel
Understøttelse af ekstern skærmOp til to 4K UHD (@30Hz) eller én 4K UHD (@60Hz)
GrafikNVIDIA® GeForce® GTX 1060 6 GB GDDR5-hukommelse (konfiguration med i7/16/1 TB)
NVIDIA® GeForce® GTX 1070 8GB GDDR5-hukommelse (med i7/32/1TB- og i7/32/2TB-konfiguration)
Porte4 x USB 3.0 (én port med høj effekt) SD™-kortlæser i fuld størrelse (SDXC-kompatibel) 1 x USB-C 3,5-mm hovedtelefonstik Kompatibel med Surface Dial til interaktion på skærmen 1 Gigabit Ethernet-port
SikkerhedTPM 2.0-chip giver sikkerhed på virksomhedsniveau
Virksomhedssikkerhed med Windows Hello-logon med ansigtsgenkendelse
Kameraer, video og lydWindows Hello-kamera til ansigtsgodkendelse (fremadvendt)
5,0 MP frontkamera med 1080p HD-video
Dobbeltmikrofoner
2.1-stereohøjttalere med Dolby® Audio™
SoftwareWindows 10 Pro
TrådløsWi-Fi: 802.11ac Wi-Fi trådløst netværk, IEEE 802.11 a/b/g/n-kompatibel
Trådløs Bluetooth 4.1-teknologi
Xbox Wireless indbygget
Udvendige fladerFysiske knapper: lydstyrke, tænd/sluk
Det finder du i æskenSurface Studio 2
Surface Pen
Surface Keyboard
Surface Mouse
Strømkabel med grebudløserkabel
Startvejledning
Sikkerheds- og garantivejledning
Vægt9,56 kg maks. (21 pund maks.)

Funktioner

Du køber Microsoft Surface Studio 2 for de funktioner, du ikke finder i andre computere. Især skærmen, Surface Pen og Surface Dial må være de helt store trækplastre. Med de værktøjer er maskinen skabt til kreativt arbejde. De 4.500 X 3.000 pixels giver dig uhørt meget skærmplads at arbejde på. Det kommer virkelig til sin ret, hvis du klipper video, redigerer billeder eller generelt arbejder med grafisk design.

Læs også: Microsoft tester Windows 10 installation med gaming-mode

Det faktum, at skærmen kan komme ned i en næsten vandret vinkel, er også en af maskinens styrker. Samtidigt fungerer Surface Pen bare vildt godt. Den er præcis og føles bedre end så mange andre af den slags værktøjer. Når du så også kan hvile hånden på skærmen – på samme måde som du ville på papir – bliver arbejdsgangen meget lettere, end hvis skærmen nu havde reageret på din hvilende hånd.

Dette er, hvad du får af porte. Personligt synes jeg, at der er mere end rigeligt, i forhold til pladsen. (Foto: Tech Tossen)

Hardware og ydeevne

Du køber ikke Microsoft Surface Studio 2 på grund af hardwaren. Jeg skal være fair og sige, at jeg selvfølgelig er sen til at teste computeren. Den udkom for et par år siden og er så uheldig, at der de seneste år er sket meget mere på grafikfronten end hidtil. Derfor er især grafikkortet snart klar til pension.

Da computeren udkom, var den imidlertid et bæst af en maskine. Dengang kunne den kraftfulde hardware og de lækre funktioner nemt retfærdiggøre et prisskilt, der startede ved små 32.000 kroner.

Min testmodel kom med 1 TB SSD, 32 GB RAM og Nvidia GeForce GTX 1070 – til den nette sum af 38.499 kroner. Skal jeg være lidt grov, så vil et hurtigt selvbyg med samme specifikationer koste langt under 10.000. Men som jeg allerede har understreget, så køber du Microsoft Surface Studio 2 for de kreative funktioner.

Læs også: Microsoft vil tilbyde xCloud til iOS via browser

Bevares, maskinen har ‘top of the line’-hardware fra 2017, som stadig kan være med langt hen ad vejen i dag. Du kan sagtens spille på den, dog uden grafikfunktioner som Ray Tracing. Men det er ikke formålet med computeren. Med fare for at gentage mig selv, så er formålet altså professionelt arbejde og især kreativt arbejde – og her kan Microsoft Surface Studio 2 det, den skal.

I forhold til tungt arbejde og krævende spil, kører maskinen for det meste nemt igennem opgaverne. En af problematikkerne ved det kompakte design – altså at hardwaren er pakket ned i foden – er, at der bliver varmt i kassen. Foden bliver faktisk så varm, at du kan brænde dig på den. Blæserne prøver desperat at køle komponenterne, hvilket resulterer i den velkendte ‘støvsugeragtige’-lyd. Det støjer rigtig meget!

Havde jeg selv betalt knap 40.000 kroner for en computer, ville temperatur og støj bekymre mig meget. Maskinen klarer alle opgaverne, men jeg sidder med følelsen af, at den snart giver op.

Alle komponenter er mast ned i den lille ‘fod’. Det er et super flot design, men holder det i længden med så meget hardware på så lidt plads? (Foto: Microsoft)

Skærm

Jeg vil ganske hurtigt nævne skærmen. Den er bare så fed! 28″ i et 3:2-format lyder jo helt dumt for de fleste. Formatet er underligt til det meste underholdning, såsom film og gaming. Men det er det så alligevel ikke. Det viser sig nemlig, at 4.500 X 3.000 pixels kan bruges i de fleste situationer.

Det giver sig selv, at man kan have mange vinduer åbne samtidigt, på grund af al skærmpladsen. Det giver også sig selv, at man kan komme ned i de mindste detaljer, hvis man arbejder med billede- og videoredigering. Det er hele formålet. Dertil kommer, at man også sagtens kan spille på skærmen.

Det er tydeligt, at det ikke er en dedikeret gamingskærm. Billedet er ikke helt så flydende, som ved 144+ Hz. Til gengæld har du en højere pixeltæthed, end på din gennemsnitlige 4K PC-skærm. Normalt ligger en god 4K-monitor med en pixeltæthed på cirka 160 pixels per tommer – Microsoft Surface Studio 2 ligger på 192. Det giver et skarpere billede, som igen er oplagt til kreativt arbejde, men også kan bruges til film og spil.

Alt i alt er det en stor, flot touchskærm, der faktisk lidt føles som en rigtig god Windows-tablet med tilhørende PC.

Skærmen minder meget om en tablet. Men på trods af, at den er så tynd, foles den stadig som et premium produkt. (Foto: Tech Tossen)

Her halter det

Jeg forstår langt hen ad vejen, hvorfor prisen på Microsoft Surface Studio 2 var så høj ved lancering. At prisen stadigvæk er så høj 2 år senere, uden at man har lancerede opgraderede modeller, er en gåde for mig.

Jeg ønsker virkelig at elske computeren og give den topkarakter – hvilket jeg nok havde gjort i 2018. Men det er ikke kun den uretfærdige pris på middelmådigt hardware, som irriterer mig. Når du betaler så meget for en ‘Alt-i-én’-løsning, så kunne producenten godt sørge for noget ordenligt tilbehør. Og her føler jeg lidt, at Microsoft springer over, hvor gærdet er lavest – også i 2018.

Maskinen kommer med tre styks tilbehør – Surface Keyboard, Surface Mouse og Surface Pen. Altså tastatur, mus og pen. Af de tre ting, ville jeg kun beholde den ene. Mus og tastatur har den der billige plastikfølelse, som du får fra tilbehør til maks 100 kroner. Det havde klædt Microsoft at smide noget ordenligt tilbehør i pakken, når nu pakken koster, hvad den gør.

En sidste ting, der bekymrer mig, er, hvor fremtidssikret den er. Som tommelfingerregel har alt elektronik en nulværdi fire år efter købsdatoen – medmindre vi snakker brands som Apple, der forstår at sælge deres logo før de sælger hardware.

Microsoft Surface Studio 2 er med lidt god vilje 2 år gammel. Ser vi på grafikkort og processor, er vi faktisk tilbage i 2016/2017. Dermed frygter jeg, at computeren, hvor fed den end er, er værdiløs om ganske få år. Jeg ved heller ikke, hvornår Microsoft planlægger at erstatte den med en Surface Studio 3 – hvis det overhovedet er i deres ‘pipeline’.

Derfor ville jeg aldrig selv købe computeren – og jeg kan selvfølgelig heller ikke anbefaler andre at gøre det.

Af de tre medfølgende stykker tilbehør, er Surface Pen klart den eneste af kvalitet. (Foto: Tech Tossen)

Den endelige dom

Design og skærm er de store styrker ved Microsoft Surface Studio 2. Også ydeevnen er god – maskinen klarer sig fint igennem alle de opgaver, den er bygget til. Dertil kommer fede funktioner, som Surface Pen og Surface Dial, samt den ‘vippebare’ skærm.

Desværre er hardwaren allerede for gammel, og jeg har svært ved at se en fremtid for computeren udover de næste 2 år. Det betyder selvfølgelig også, at prisen, som starter ved 31.899 kroner, slet ikke kan forsvares. Det var en høj men fair pris, da maskinen blev lanceret i 2018. I dag er det bare en alt for høj pris.

Læs også: Microsoft hiver datacenter op fra havbunden

Det er ikke en dårlig computer, og den har trods alt det kørende for sig, at der ikke er mange alternativer, hvis du skal have den fulde pakke. Men hvis du blot skal bruge touchskærm og pen til kreativt arbejde, så vil en iPad klare tricket for dig. På den anden side, kan du bygge en supercomputer for 15-20.000, som sikrer dig top-ydeevne i mange år. Du skal altså opveje dine behov, før du overvejer at købe.

Microsoft Surface Studio 2 ender på 3½ stjerner.

Tech Tossen giver Microsoft Surface Studio 2 3½ stjerner. (Foto: Microsoft/Tech Tossen)
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments