Hvis du både har spillekonsoller og PC, kender du sikkert problematikken med at have et headset til hver platform. Du har måske både et til computeren, et til Xbox’en og et til din PlayStation. Det er muligvis ikke verdens største problem. Men hvis du leder efter et headset, der passer til det hele, har Roccat en løsning – Roccat ELO X Stereo. Her er min anmeldelse:

Roccat ELO X Stereo er kompatibelt med stort set alle platforme. Det kræver bare en indgang til jackstikket. (Foto: Roccat)
Fordele
  • Passer til alle enheder
  • God komfort
  • Prospecs – Kan bruges med briller
  • Aftagelig mikrofon
  • Analog tilslutning
  • Urimeligt billigt
  • Super lyd
  • Selvjusterende bøjle
Ulemper
  • Ikke aftageligt kabel
  • Kort ledning

Jeg kan allerede nu afsløre, at jeg får svært ved at revse Roccat ELO X Stereo. Headsettet koster under 400 kroner, selvom det sagtens kunne koste det dobbelte – og endda mere. Selvfølgelig kan du ikke få det hele til den pris, så Roccat har indgået nogle kompromisser. Men det er ikke mange.

Læs også: Anmeldelse: Jabra Elite Active 75t – God lyd til din træning

Bøjlen på Roccat ELO X Stereo er selvjusterende, så du slipper for at hive og flå i ørekopperne. (Foto: Roccat)

Design og konstruktion

Designet på hovedtelefonerne er, hvad jeg vil kategorisere som mid- til high-end. Fordi det er analog, får du naturligvis ikke noget fjollet RGB-lys. Faktisk er designet præget meget lidt af “gaming-gøgl”. Hovedtelefonerne er sorte, og den farve bliver kun brudt af Roccats hvide logoer på ydersiden af ørekopperne, samt ordet ‘ELO’ på begge sider af bøjlen. Personligt kan jeg godt synes, at ting som RGB er sjove, men kun lige i starten. I daglig brug må mine ting gerne være lidt mere afdæmpede. Så designmæssigt falder Roccat ELO X Stereo lige i min smag.

Jeg synes langt hen ad vejen, at Roccat har gjort det helt rigtige, når det kommer til konstruktionen af headsettet. Hovedbøjlen er af metal, hvilket du ikke altid finder i denne prisklasse – det er faktisk sjældent. På indersiden har den et selvjusterende bånd med memory-skum. På den måde slipper du for nogensinde at skulle justere størrelsen.

Læs også: Anmeldelse: JBL Club One – Uforløst potentiale

Også ørepuderne har memory-skum og er designet med noget, der hedder Prospec. Prospec betyder egentlig bare, at skummet ikke lægger så meget pres på hovedet, hvor du måske bærer dine briller – ergo; du kan have briller på uden problemer.

Sidste plus er den aftagelige mikrofon, der gør, at Roccat ELO X Stereo også kan bruge til blandt andet musik på farten, uden at du ser helt fjollet ud.

Det eneste minus for mig er kablet. Det er for kort, ikke aftageligt og “kun” gummibelagt. Det virker lidt skrøbeligt, og hvis kablet går i stykker, står du med et problem. Længden kan forbedres en smule med den medfølgende splitter til dedikeret lyd ud og -ind på eksempelvis PC. Jeg synes dog stadig den er alt for kort.

Headsettet har kun to “knapper” – en mute-knap og et lydstyrkehjul. (Foto: Roccat)

Brugervenlighed

Normalt ville jeg gennemgå tilslutningsmuligheder og tilhørende applikationer. Men Roccat ELO X Stereo er et analogt headset, så du har kun to muligheder for tilslutning: Du tilslutter det i et 3,5mm jackstik, som enten understøtter lyd ud eller både lyd ud og ind. Eller også bruger du det medfølgende splitterkabel til at tilslutte i en headset udgang og mikrofon indgang. Der er ikke noget med USB, firmwareopdateringer og software, der skal styre din lyd.

Jeg er med på, at hvis du er født senere end år 2000, kan det være forvirrende, at der ikke sidder et firkantet USB-stik i enden af kablet. Men tro mig, det analoge signal kan også noget.

Læs også: Turtle Beach opkøber Neat Microphones

I forhold til brugervenlighed, bliver det næsten ikke mere simpelt. Når headsettet er tilsluttet, har du to styringsmuligheder på venstre ørekop. Der er en knap, som slukker mikrofonen, og så er der et hjul til at skrue op og ned for lyden. Ikke så meget pjat.

Jeg plejer bare at skrue helt op for lydstyrken på min tilsluttede enhed, og så bruge hjulet på hovedtelefonerne til at justere. Jeg tror ikke, at det kan gøres mere simpelt.

Når jeg skriver “min tilsluttede enhed”, er det fordi, at Roccat ELO X Stereo kan bruges til alt. Det kræver bare 3,5 mm jack. Det vil sige, at det fungerer med PC, Xbox, PlayStation, Nintendo og smartphones. Det synes jeg bestemt er et godt salgsargument – især hvis du, som jeg, ikke gider have fem forskellige headsets liggende.

50 mm drivere sørger for den gode lyd – og lyden er langt over prisniveauet her. (Foto: Roccat)

Lydkvalitet

Som jeg altid påpeger, når jeg anmelder headsets, så er lyd super subjektivt. Og jeg kan kun prøve at gengive min oplevelse. Når det så er sagt, så har analoge lydenheder den styrke/svaghed, at de er afhængige af den forstærker, som spytter lyden ud i dem. En svag udgangsforstærker giver blandt andet svag lydstyrke og kan forvrænge, hvis der skrues for højt op.

TIP:
Har din PC stik til hovedtelefon og mikrofon på fronten? – Dem skal du ikke bruge.
Brug i stedet bundkortets ud- og indgange på bagsiden. Disse er som regel kraftigere end dem på fronten. Derfor vil du oftest få bedre lyd her.

Jeg har primært brugt Roccat ELO X Stereo på Xbox og PC. Her synes jeg, at de gør et vildt godt stykke arbejde i forhold til gaming. Detaljegraden er høj, hvilket bestemt forbedrer oplevelsen i spil som Assassin’s Creed Valhalla, hvor stemningen er en stor del af spillet. Jeg vil faktisk gå så langt som at sige, at lyden er minimum 1.000 kroner værd i sig selv.

Der er masser af skub i bassen, så du virkelig mærker de store “biografeksplotioner”. Samtidigt skinner både mellemtoner og høje frekvenser rigtig fint igennem. Det er en fordel i spil som Call of Duty Multiplayer, hvor det er rart at kunne høre skridt selvom der lige er eksploderet en granat i nærheden.

Læs også: Anmeldelse: Jabra Elite 85h – Slår de dyre drenge

Med hensyn til mikrofonens kvalitet, så er det samme mikrofon, som bruges på de lidt dyrere headsets i ELO-serien. Og den er super klar i lyden. Den er støjreducerende og kommer med det, Roccat kalder TruSpeak-teknologi. Det betyder, at din stemme gengives nærmest som du lyder uden mikrofon. Dermed egner Roccat ELO X Stereo sig også til streamere og vil endda kunne bruges til podcast.

Til sidst vil jeg lige fremhæve, at headsettet absolut også kan bruges til musik. Personligt vil jeg sagtens kunne bruge ELO X Stereo med en telefon, når jeg tager bus eller tog for at komme rundt. Både på grund af den gode lyd og design.

Den endelige dom

Jeg håber altid på at forelske mig i de ting, jeg anmelder. Det er altid sjovere at give gode karakterer, end at revse produkterne. Heldigvis er Roccat ELO X Stereo et af de produkter, som overrasker positivt.

Jeg har svært ved at se, hvordan du skal finde et bedre headset til prisen. Jeg har også svært ved at se, hvordan Roccat holder prisen nede. Konstruktionen er super, designet er veltænkt og lyden er i særklasse for et headset til små 400 kroner. Det lyder som topkarakter, gør det ikke?

Læs også: Anmeldelse: JBL LIVE 300TWS – Suveræn lyd til prisen

Desværre kommer headsettet med en alt for kort ledning på lidt over 1 meter, hvilket irriterer mig grænseløst. Det er faktisk nok til, at jeg ikke bruger Roccat ELO X Stereo som mit primære PC-headset. Min PC står på højre side af mig, ledningen sidder på venstre ørekop – derfor har jeg ledning hængende tværs over skærmen.

Dertil kommer, at kablet lader til at være det mest skrøbelige på headsettet. I og med, at det ikke er aftageligt, vil det givetvis koste Roccat ELO X Stereo livet, når det på et tidspunkt går i stykker – hvilket det vil.

Så med godt design, god komfort, superb lyd og verdens måske dårligste kabelløsning, scorer Roccat ELO X Stereo 4 stjerner.

Roccat ELO X Stereo er et rigtig godt “one size fits all”-headset, som scorer 4 stjerner. (Foto: Roccat/Tech Tossen)
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments