Sony har i flere år sat standarden for trådløse over-ear støjreducerende hovedtelefoner. Da jeg i sin tid testede Sony WH-1000XM3 hos et andet medie, gav jeg hovedtelefonerne lutter topkarakter. Derfor var jeg naturligvis forventningsfuld, da jeg fik mulighed for at teste efterfølgeren – Sony WH-1000XM4.

Læs også: Anmeldelse: Sony Xperia 1 II – Perfekt til underholdning

Om Sonys headset har kunne indfri mine høje forventninger, får du svar på her. Velkommen til min anmeldelse af Sony WH-1000XM4.

Fordele
  • Uovertruffen lyd
  • Markedets bedste aktive støjreduktion
  • Super komfortable
  • God samtalekvalitet
Ulemper
  • Ingen
Sony WH-1000XM4 fortsætter med nogenlunde samme designsprog som forgængeren. (Foto: Sony)

Design og komfort

Designmæssigt byder Sony WH-1000XM4 ikke umiddelbart på de store ændringer i forhold til forgængeren. Det er selvfølgelig også et design, der fungerer, så hvorfor ændre det?

Mit eksemplar er lysegråt næsten hele vejen. Undtagelserne er guldfarvede Sony-logoer på begge sider, som er placeret i toppen af ørestykkerne. Det er hverken revolutionært eller specielt iøjefaldende, men det behøver det egentlig heller ikke være.

På venstre ørestykke finder du 3,5 mm jack til kabel, powerknappen, en ‘CUSTOM’-knap og NFC på ydersiden. På indersiden sidder en sensor. På højre ørestykke finder du USB-C-indgangen til opladning. Den kan desværre ikke bruges til lyd, så du skal stadig have en adapter, hvis du vil kable headsettet til de telefoner, der ikke har jackstik. Begge ydersider er desuden berøringsfølsomme.

Læs også: Anmeldelse: JBL Club One – Uforløst potentiale

Jeg synes, at headsettet er relativt let i forhold til hvad jeg forventede. Sony WH-100XM4 vejer 254 gram – til sammenligning vejer JBL Club One omkring 379 gram. Det har altså betydning når du bærer dem i længere tid. Man kunne frygte, at den lave vægt ville få hovedtelefonerne til at føles ‘billigere’. Men konstruktionen er i top.

Kombinationen af vægt, de bløde ørepuder og foret i bøjlen, gør Sony WH-1000XM4 perfekte til langtidsbrug – hvad end du pendler, rejser eller generelt bare nyder musik i løbet af din dag.

Med til headsettet følger i øvrigt et flot etui, USB-C til USB-A kabel, 3,5 mm jackkabel og en adapter til fly.

Således ser etui med hovedtelefoner og tilbehør ud. (Foto: Sony)

Opsætning, app og brug

Ligesom med de fleste andre trådløse headsets, kan Sony WH-1000XM4 tilsluttes din enhed, direkte via Bluetooth. Du behøver i og for sig ikke Sonys Headphones Connect-app. Men du får et klart bedre resultat med appen. Lyden ved brug med min telefon var således milevidt bedre end på min PC.

Opsætningen med Sony Headphones Connect er lige til, om end den tager nogle minutter. Så snart du starter appen, vil den guide dig skridt for skridt indtil hovedtelefonerne er sat helt op og klar til brug. Her kommer du blandt andet igennem opsætning til 360 Reality Audio, hvor appen analyserer dine ører for den bedste lyd. Du kommer også igennem opsætning af Adaptive Sound Control, der via kunstig intelligens lærer at tilpasse lyden til forholdene. Det vil altså sige, at støjreduktion og Ambient Sound Control reguleres alt efter din aktivitet og placering. Sidder du foran din PC er indstillingerne således anderledes end hvis du er ude at cykle.

Læs også: Anmeldelse: JBL LIVE 300TWS – Suveræn lyd til prisen

Det er også via appen, at du kan tilpasse støjreduktionen til de forhold, du nu befinder dig under. Støjreduktionen tager udgangspunkt i den måde, du bærer hovedtelefonerne, samt atmosfærisk tryk. Hvor stor en forskel det gør, skal jeg ikke kunne sige. Men bilder mig ind, at du får bedre støjreduktion i eksempelvis fly, når Sony WH-1000XM4 kan tage højde for tryk.

Sony Headphones Connect tilbyder mange andre funktioner – en del af dem vil du muligvis aldrig bruge. Men der er en sidste, jeg vil fremhæve, og det er equalizeren. For her kan du justere og tilpasse din lyd efter præferencer, og det er relativt ligetil. Det fungerer rigtig godt, hvis du eksempelvis vil have forskellige indstillinger til forskellige genrer. Jeg har for eksempel mere bund i min EQ, hvis jeg hører rock af ældre dato, end hvis jeg hører mere moderne produktioner.

Samtalekvalitet

Jeg mener bestemt, at Sony WH-1000XM4 ligger i den højere ende, når det kommer til samtalekvalitet. Jeg oplever tit problemer med at gennemføre problemfrie samtaler i headsets. Det er faktisk ofte et problem uanset prisklasse og producent. En gang i mellem lykkes det dog, hvilket jeg absolut synes, det gør for Sony.

På intet tidspunkt under min test oplevede jeg at skulle gentage mig selv. Jeg oplevede heller ikke, at hvem end jeg talte med var uforståelig. Og det er vel egentlig hele essensen af at foretage opkald via headset.

Støjreduktion

Førhen tilhørte titlen som ‘bedste over-ear headset med aktiv støjreduktion’ Sony WH-1000XM3. Men den titel kan vi roligt overdrage til efterfølgeren.

Efter min mening er det noget nær umuligt at skabe den perfekte støjreduktion. Der er en masse faktorer, der spiller ind, når funktionen er i brug. For mig er de største problemer som regel vind og ujævn transport – ‘hoppende’ busser, bumletog og des lige. De ting kan virkelig ødelægge lyden så meget, at man i sidste ende må slå den aktive støjreduktion fra på grund af forvrængning og skratten.

Læs også: Sony vil lade PlayStation 5 optage stemmechat

Selvom jeg faktisk oplevede en smule problemer, der mest relaterede sig til de københavnske busser, synes jeg bestemt, at den aktive støjreduktion gør sit arbejde her. I hjemmet er der selvfølgelig intet problem, ej heller på eksempelvis cykelture. Støjreduktionen gør et rigtig godt job med at holde lyden ren og støj ude. Til prisen er det selvfølgelig også det, man forventer. Men det er absolut ingen selvfølge.

Jeg har brugt Sony WH-1000XM4 i det danske efterårs- og vintervejr. Her er blæst jo som bekendt en faktor – og en faktor, der kan ødelægge lyden på hovedtelefoner med dårligere støjreduktion. Ikke en eneste gang oplevede jeg, at lyden blev forvrænget af vejrforhold.

Jeg tror ikke på, at du finder bedre aktiv støjreduktion på markedet lige nu.

Lydkvalitet

Lydkvaliteten er altid det mest interessante, når man tester hovedtelefoner. Ekstra interessant bliver det, hvis lyden også er god – Sony WH-1000XM4 er super interessant.

For lyden er vanvittigt god, allerede inden du begynder at fifle med ting som equalizer. Jeg ved, at jeg bevæger mig ud på farlig grund her, når jeg påstår, at Sony WH-1000XM4 byder på markedets bedste lyd. Der sidder måske nogle HiFi-entusiaster, der har et par Denon til 10.000 kroner, som i hvert fald er bedre. Men det er et andet marked.

Her snakker vi et sæt hovedtelefoner, der kan bruges af alle med en smartphone – og her er Sony bare bedst.

Lyden er krystalklar og byder på flere detaljer end noget andet headset, jeg har prøvet. Høj- og mellemfrekvenstoner går klart igennem uden at skære i ørerne. Det gælder også selvom du pumper bassen helt op. Der vil selvfølgelig være undtagelser, hvor produktionen spiller for meget ind. Men uanset om du er til Lamb of God, Ava Max, Guns And Roses eller Shu-bi-dua, så kan du med 99,9 procents sikkerhed få et noget nær perfekt lydbillede, der fremhæver netop de elementer, der er bedst ved det pågældende nummer.

Læs også: Så lidt lagerplads har PlayStation 5 og Xbox Series X og S

Du er måske i tvivl om, hvorvidt det kræver nogen synderlig viden om teknikken bag – og nej, det gør det såmænd ikke. Det hele er gjort så brugervenligt og ligetil, at du sådan set bare skal lytte til dine egne præferencer. Og det er fedt!

Fra den tilhørende app har du de bedste forudsætninger for at tilpasse lyden til dine personlige præferencer. Jeg har blandt andet forskellige indstillinger til forskellige genrer.

Konklusion

Jeg kan ikke andet end at give Sony WH-1000XM4 topkarakter. Alt spiller bare som det skal, ligemeget om vi snakker design, komfort, tilbehør, brugervenlighed eller lydkvalitet.

Man kan selvfølgelig argumentere for, at hovedtelefonerne også bare skal være gode over hele linjen, når den vejledende udsalgspris er 2.800 kroner. Det er desværre bare langt fra en selvfølge, og flere andre producenter i samme prisklasse fejler ofte på et af punkterne.

Det gør Sony WH-1000XM4 ikke. Derfor gør de rent bord og scorer fulde 5 ud af 5 stjerner.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments