Tech Tossen

Falske COVID-19-prøvesvar sælges på nettet

Coronavirus og cyberkriminalitet. (Foto: Gerd Altmann)

Coronavirus og cyberkriminalitet. (Foto: Gerd Altmann)

De kriminelle finder altid nye måder at tjene penge – især på internettet. Denne gang er der dog tale om noget, som har potentialet til at være decideret skadeligt for vores samfund. Det viser sig nemlig, at kriminelle bagmænd nu sælger falske Corona-prøvesvar. Ikke nok med det, så er der også falske vaccine-certifikater i omløb, skriver Check Point Software Technologies i en pressemeddelelse.

Læs også: Stå sammen hver for sig – De bedste online multiplayerspil til at holde sammen under Coronavirus

Det giver naturligvis god mening, hvis vi kigger på kriterierne for en genåbning af samfundet. Det bliver nemlig i første omgang nødvendigt at dokumentere, at man ikke er smittet med COVID-19, for at få adgang til dele af samfundet. Dette kan enten være via negative prøvesvar eller vaccinepas, som bekræfter, at man er fuldt vaccineret imod Coronavirus.

Der er naturligvis stadigvæk en masse skeptikere, som af den ene eller anden grund ikke vil vaccineres eller lade sig teste. For den gruppe, kan det måske være fristende at købe nogle falske prøvesvar for at få adgang til restauranter eller zoologiske haver. Det er bare ikke en særligt god idé at lade sig friste.

Du risikerer at dine oplysninger misbruges

“I takt med at samfundet åbner mere op, vil der i nogle tilfælde være krav om enten et bevis på, at man er vaccineret eller kan fremvise et negativt COVID-19-testresultat. Det udnytter de cyberkriminelle ved at forsøge at tjene penge på de folk, der har brug for sådan en dokumentation. Men udover at man aldrig kan være sikker på at modtage det, man betaler for, når man handler med cyberkriminelle, så er det også dokumentfalsk, hvilket er ulovligt,” udtaler Niels Zimmer Poulsen, der er Head of Security Engineering hos Check Point. Han fortsætter:

“Desuden ved vi, at de cyberkriminelle er mest interesseret i at få fat i personlige informationer, som de kan udnytte til at tjene flere penge. Disse får de cyberkriminelle adgang til, når brugerne bestiller et falsk certifikat. Derfor opfordrer vi på det kraftigste, at man ikke benytter sig af falske certifikater, da det både er ulovligt, men især fordi man frivilligt giver sine personlige informationer til cyberkriminelle.”

Der kan også bestilles vacciner

Udover de falske vaccinepas og prøvesvar, har Check Point tidligere afsløret, at der også er vacciner i omløb. Ifølge Check Point er det i dag muligt at købe vacciner fra blandt andre AstraZeneca, Johnson & Johnson, samt den russiske Sputnik V-vaccine. Det er dog ikke helt billigt. Priserne på vaccinerne er steget så meget, at de billigste nu koster 500 dollars per dosis. Derudover er antallet af annoncer fra de cyberkriminelle steget med 300 procent over de seneste tre måneder.

Læs også: Sony giver 10 gratis PlayStation-spil dette forår

Det burde ikke være nødvendigt at understrege, at du IKKE børe købe en vaccine over nettet. Først og fremmest er det dyrt, hvis man tager i betragtning, at det danske sundhedsvæsen giver dem gratis. Men mest af alt, så er det bare sindssygt farligt. Der er nemlig ingen der holder øje med, hvad du får tilsendt. Det betyder ingen kontrollerende myndigheder. Så du aner ikke, hvad du får.

Exit mobile version