Tech Tossen

Falske vaccinationscertifikater går som varmt brød

Du kan købe falske vaccinecertifikater direkte fra mobilen. (Foto: National Cancer Institute @Unsplash)

Du kan købe falske vaccinecertifikater direkte fra mobilen. (Foto: National Cancer Institute @Unsplash)

Herhjemme er de sidste restriktioner og krav om Coronapas efterhånden helt udfaset. Det betyder at vi nu igen kan leve en mere eller mindre normal hverdag. Så heldige er de dog ikke i mange andre lande, hvor salget af falske vaccinationscertifikater er eksploderet.

Læs også: Formbook-malware spredes hurtigt til danske virksomheder

Check Point Research har gennem længere tid fulgt med i udviklingen af det illegale salg af falske COVID-19-testresultater og -vaccinationscertifikater på nettet. I en ny rapport kan det nu dokumenteres, at antallet af sælgere er tidoblet på blot én måned. Således var der i starten af august ca. 1000 sælgere, hvor der i dag er over 10.000 forskellige udbydere af falske COVID-19-vaccinationscertifikater.

Tidligere har de cyberkriminelle udbudt forfalskede certifikater fra en håndfuld lande. Men nu kan man bestille vaccinationscertifikater fra hele 29 lande. Blandt de 29 lande finder vi Sverige, Østrig, Malta og Portugal.

Læs også: Snake keylogger overvåger danske virksomheder

”I takt med, at flere lande kræver en form for vaccinationspas for borgere, der rejser ind og ud af landet eller skal på restaurant og bar, er markedet for falske COVID-19-vaccinationscertifikater vokset drastisk. Cyberkriminelle udnytter enhver mulighed for at tjene penge, og det behøver ikke altid involvere hacking, men kan også være ulovlig handel på internettet,” udtaler Niels Zimmer Poulsen, der er Head of Security Engineering hos Check Point Software Technologies.

Salget er rykket til gigantiske grupper i populær besked-app

Tidligere har cyberkriminelle primært solgt de falske certifikater på det mørke internet. Det har dog ændret sig nu, hvor salget er rykket til den populære besked-app, Telegram. Her udbydes og sælges der i stor stil i lukkede grupper med over 300.000 medlemmer. Prisen på et falsk vaccinationscertifikat varierer fra ca. 535 kroner og op til ca. 1.850 kroner.

”Der er tydeligvis en stor efterspørgsel på disse vaccinationscertifikater, og da de cyberkriminelle naturligvis gerne vil sælge til så mange som muligt, har de rykket deres forretning til en platform, som er mindre kompliceret end det mørke internet. Desuden har vi set, at man kan finde flere bots på Telegram-appen, der automatisk laver falske COVID-19- testresultater,” fortæller Niels Zimmer Poulsen og afslutter:

”Til trods for, at prisen for et falsk certifikat er helt op til 1.850 kroner, kan man ikke være sikker på rent faktisk at modtage et certifikat. Derfor opfordrer vi til, at man ikke benytter sig af dette, da det både er ulovligt, men også fordi man risikerer at miste en masse penge til skrupelløse kriminelle.”

Læs også: Skoler bliver ramt af flere cyberangreb

Du kan læse hele rapporten fra Checkpoint her. I rapporten kan du blandt andet se priserne for falske vaccinationscertifikater i de enkelte lande. Bemærk at rapporten er på engelsk.

Exit mobile version