Antallet af cyberangreb stiger eksponentielt hvert år. Samtidigt bliver konsekvenserne af angrebene bliver værre. Dette vækker bekymring for, at cyberangreb snart kommer til at lamme kritisk infrastruktur og skade mennesker, viser en ny global undersøgelse foretaget af Mimecast.

Læs også: Skoler bliver ramt af flere cyberangreb

Filer, data og computerenheder i virksomheder og private hjem har i årevis været mål for cyberkriminelle. Men i de senere år er opmærksomheden fra de kriminelle i stigende grad blevet rettet mod kritiske funktioner i samfundet. Hvorfor? – Fordi det kan forvcolde langt større skade, end hvis et firma “blot” mister en sum penge. Denne tendens vækker stigende bekymring for, at cyberangreb snart vil skade mennesker.

Det viser den globale og årlige undersøgelse, State of Ransomware Readiness Report, som it-sikkerhedsvirksomheden Mimecast har foretaget blandt 1.100 personer med lederansvar for cybersikkerhed. Her svarer 61 procent af de nordiske respondenter, at de er bekymrede for, at et ransomwareangreb vil føre til skade på mennesker. Samtidigt mener 47 procent, at cyberangreb kommer til at ramme kritisk infrastruktur i de kommende år.

”Cybertruslen vokser i et alarmerende tempo – både i antal og effektivitet. Samtidig vækker det bekymring om potentiel menneskelig skade, når vi hører om multinationale virksomheder, hospitaler og togdrift, der bliver ofre for cyberkriminalitet,” siger Niels Frederiksen, Senior Sales Engineer hos Mimecast Danmark.

Bekymringen er ikke et dansk fænomen, peger undersøgelsen på. Globalt svarer 65 procent af respondenterne, at de er bekymrede for, at ransomwareangreb vil påvirke menneskeliv.

Alarmerende konsekvenser ved cyberangreb på kritisk infrastruktur

I år de seneste år har nyheder om cyberangreb, der har lammet virksomheder og kostet dem millioner af kroner, ikke været særsyn. Taler vi om cyberangreb på kritisk infrastruktur, kan konsekvenserne i værste fald være langt mere vidtrækkende.

”Vi er forbi det punkt, hvor cyberkriminalitet kun handler om kroner og ører. I takt med samfundets digitalisering stiger truslen for angreb på kritisk infrastruktur, som fx lufthavne og hospitaler. Cyberkriminelle forfiner konstant deres metoder. De agerer i dag langt hen ad vejen professionelt, og det giver desværre grobund for, at de går efter større mål end privatpersoner og almindelige virksomheder,” siger Niels Frederiksen.

Læs også: Malware udgiver sig for at være Google-software

I kampen mod ransomware nævner Niels Frederiksen, at forebyggelse trumfer kuren. Virksomheder bør samtidigt have en lagdelt tilgang til cybersikkerhed, der inkluderer stærk backup og sikkerhedstræning.

Derudover nævner han, at vi har nået et niveau, hvor indsatsen mod cyberkriminalitet skal styrkes på samfundsniveau. Eksempelvis med oplysningskampagner og investering i uddannelse af cybersikkerhedsprofessionelle.

Læs hele Mimecasts State of Ransomware Readiness Report her (på engelsk).

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments