Tech Tossen

Guide: Giv Smart Home til jul

Det er den tid på året, hvor de fleste af os befinder os i det famøse “julegaveræs”. Blandt de mere populære kategorier i år, finder vi Smart Home. Hele konceptet, omkring at gøre sit hjem mere intelligent, har været i rivende udvikling de seneste år. Og der findes snart ikke den ting, du ikke kan styre fra en app eller med stemmen. Derfor kan det også være svært at finde ud af, hvor man skal starte med det intelligente hjem. Her giver jeg mit bud på en række gode julegave til det smarte hjem.

Til nybegynderen

Google Nest Audio & Google Nest Mini

Hvis du står og pønser på at forære en af dine kære den første Smart Home-enhed til jul, er Googles smarthøjttalere et godt sted at starte. Udover at levere glimrende lyd i forhold til både pris og størrelse, kommer højttalerne med Google Assistent. Dermed kan de fungere, som din grundsten i et hver smart hjem – og herfra kan du så stille og roligt bygge på. Mit råd er helt klart, at man starter med at blive fortrolig med stemmeassistenten, før man eventuelt fylder på med gardiner, lys og så videre. På den måde kender du til kommandoer og rutiner, som er helt essentielle for at have et problemfrit Smart Home-økosystem.

Alternativ: JBL Link Music

Et alternativ til Googles højttalere kunne være JBL Link Music. Jeg har testet JBL’s bud på en lille smarthøjttaler – og har i øvrigt også Google Nest Audio herhjemme – og det er nogenlunde ens produkter i forhold til brugeroplevelse. Den største forskel er designet, og så mener jeg, at JBL Link Music har en anelse bedre lyd til musik.

Belysning

Hvis du påtænker at give Smart Home-belysning til jul, så har du RIGTIGT MANGE muligheder. Det er stukket helt af med smarte pærer, LED-strips, flodlys og alt muligt andet. Måske har du endda af og til set et brandgodt tilbud på noget intelligent belysning i din lokale Netto fra et eller andet ukurant mærke. De to mest brugte mærker er dog IKEA og Philips.

Den billige: IKEA TRÅDFRI

Det behøver ikke nødvendigvis at koste en formue, at give Smart Home-belysning til jul. Ikea har en relativt billig serie, hvor du kan komme hurtigt i gang. I skrivende stund kan du få en startpakke – som indeholder to pærer, en kontakt og den nødvendige gateway – til 488 kroner. Det er sandsynligvis ikke nok til et helt hjem, men så snart du har den såkaldte gateway, kan du bare fylde på med flere af IKEA’s pærer, som fås ned til 59 kroner – alt efter om du vil nøjes med en hvidbalance, have farver og så videre.

Den dyre: Philips Hue

Det er måske lidt uretfærdigt at kalde Philips Hue den dyre. For som det jo ofte er med elektronik, hænger pris og kvalitet sammen. Dermed ikke sagt at IKEA’s billigere produkt er ringe. Philips Hue er bare rigtig godt – men koster så derefter. Startpakkerne, som inkluderer den nødvendige ‘Bridge’, starter ved omkring 500 kroner, og så bliver prisen højere, alt efter antallet af pærer, lysstyrke, farver mv.

Se også: Video: Philips Hue Smart Button anmeldelse

Sikkerhed

De traditionelle vagtfirmaer har fået en ny konkurrent i intelligente dørklokke og kameraer, som kan sende billede og lyd direkte til din telefon – så et Smart Home-vagtsystem kunne også være et ønske til jul. Her har jeg personligt gode erfaringer med to forskellige mærker – Google og Netatmo.

Google

Google har for nyligt lanceret en helt ny smart dørklokke, samt nye kameraer til brug inde og ude – endda på batteri. Hvis du som jeg modtager mange pakker, er dørklokken super smart. Den sender nemlig et direkte stream til din telefon, når nogen ringer på døren. Og du kan omvendt tale fra din telefon til for eksempel et pakkebud, hvis du ikke er hjemme. Derudover kan du få notifikationer, hvis der er observeret mennesker eller dyr i dørklokkens synsfelt. Lidt samme princip gør sig gældende for kameraet, som kan sende direkte video til din telefon. På den måde kan du for eksempel se, hvis et indbrud er i gang og underrette myndighederne.

Netatmo

Franske Netatmo leverer stort set alt inden for Smart Home-sikkerhed, så der er masser at ønske sig til jul. Her snakker vi blandt andet dørklokke og indendørs kameraer med ansigtsgenkendelse. Du kan også få sensorer til døre og vinduer, samt appkontrol til dine VELUX ovenlysvinduer – hvis du har den slags. Derudover kan du få intelligente røg- og kulitealarmer, og en sirene til at skræmme ubudne gæster væk. Selv bruger jeg det indendørs kamera, samt en indendørs luftsensor fra Netatmo, og jeg er ganske tilfreds.

Indeklima & rengøring

Var det noget med lidt Smart Home-rengøringshjælp til jul? Eller måske hjælp til at holde et sundt indeklima i hjemmet? Så har du masser af muligheder.

Netatmo Luftkvalitetsmåler

Netatmo har lavet en smart indendørs luftkvalitetsmåler med fire sensorer – luftfugtighed, luftkvalitet, støj og temperatur. Udover at være appstyret, er måleren udstyret med lys på fronten, som ved let berøring på toppen kan fortælle dig, hvordan dit indeklima er, ved hjælp af forskellige farver.

Tado termostater

Lidt i samme kategori finder vi tado, som laver intelligente termostater til at regulere varmen i dit hjem. Udover varmeregulering, kan tado også holde øje med kvaliteten af dit indeklima. Dertil kommer en masse smarte funktioner, som blandt andet registrering af åbne vinduer, hvorved varmen slukkes. Der er også børnesikring, som sørger for, at de mindste ikke pludseligt fyrer op for varmen.

Robotstøvsuger

En Smart Home-enhed, som jeg godt kunne forestille mig er i høj kurs til jul, er robotstøvsugeren. Den er efterhånden blevet en fast bestanddel i rigtigt mange hjem. Men der er stor forskel på funktioner og formåen, i de små smarte støvsugere. Herhjemme har vi for eksempel været igennem en af de populære Roomba-modeller, som i en husholdning med to voksne og to børn har en levetid på 4 år – efter min erfaring.

Skal du på udkig efter en robotstøvsuger, er der som nævnt en masse forskelle, du skal forholde dig til. De fås meget billigt, hvor du til gengæld giver afkald på en masse funktioner. Derudover fås de med gulvvask, automatisk tømning og eksterne sensorer til at afgrænse områder.

Jeg har valgt en robotstøvsuger, som ikke kræver eksterne sensorer, kan tømme sig selv, kan styres via telefonen og har lang batteritid – ECOVACS DEEBOT OZMO T9+.

DEEBOT OZMO T9+ tilbyder mere eller mindre alt, du kunne ønske dig i en støvsuger. Rent praktisk er der tale om en kraftig støvsuger og gulvmoppe, der kan køre i op til 2½ time på en opladning. Derudover kommer den med duftfrisker indbygget og er selvtømmende. I forhold til hele Smart Home-delen, så er den kompatibel med Google Assistent og Amazon Alexa. Dertil kommer en app, hvor du kan inddele dit hjem i zoner og på den måde undgå ekstra sensorer til afgrænsning.

Jeg er så heldig at teste DEEBOT OZMO T9+, så der kommer en gennemgående anmeldelse af robotstøvsugeren inden længe.

Exit mobile version