Tech Tossen

Guide: Sådan kan du se, hvad Google ved om dig

Du kan se, hvad Google tror, at de ved om dig., og det er faktisk ganske simpelt! (Foto: Tech Tossen)

Du kan se, hvad Google tror, at de ved om dig., og det er faktisk ganske simpelt! (Foto: Tech Tossen)

Der er ingen tvivl om, at dine data er dyrebar for stort set alle digitale firmaer. Men måske er den allermest værd for internetgiganten over dem alle, Google. Og det er ikke små mængder data, søgemaskinen indsamler på dig. Det er faktisk heller ikke kun data fra selve søgemaskinen. I denne artikel har jeg lavet en guide til, hvordan du kan se, hvad Google ved om dig.

Læs også: Nu kan du flytte dine billeder direkte fra iCloud til Google

Jeg er ikke selv sådan heeeelt hysterisk omkring dataindsamling. Men jeg kan godt blive træt af kun at se reklamer for Fætter BR, hver gang min søn lige har vist mig, hvilket stykke legetøj jeg skal investere i ved næstkommende lejlighed. Du kender det sikkert også selv. Måske banker foråret på, og du skal til at give haven den store tur. Derfor søger du efter plantemuld på Google, og de næste tre dage, er hele dit univers fyldt med onlinereklamer om haveredskaber, planter og des lige.

Det er altså bare sådan hjemmesiderne tjener deres penge – ved målrettet markedsføring, takket være Googles aggressive profilering af os allesammen. Og for det meste rammer Google skræmmende præcist, mens der andre gange bliver skudt langt ved siden af.

Læs også: Slut! Google stopper produktion af Google Home Max

At se, hvad Google ved om dig er både spændende, underholdnende og lidt skræmmende.

Sådan kan du se, hvad Google ved om dig

Først og fremmest skal du finde dit profilbillede. Dette er enten i øverste højre hjørne af din Chrome-browser eller på Googles hjemmeside, hvis du bruger anden browser. Så snart du har fundet dit billede, trykker du ‘Administrer din Google-konto’.

Find frem til dit Google-profilbillede, tryk på det og vælg Administrer din Google-konto. (foto: Tech Tossen)

Nu vil du se en ny side, hvor der er en række fliser – eller vinduer – at vælge imellem. Den, som du skal finde, hedder ‘Privatliv og tilpasning’. I bunden af den står der ‘Administrer data og tilpasning’ med blå skrift. Dette indikerer, at der er tale om et link – og det link klikker du på.

Når du har klikket dig ind på ‘Administrer data og tilpasning’ er du ikke langt fra at kunne se, hvad Google ved om dig. (Foto: Tech Tossen)

Du er nu kun et skridt fra at se, hvad Google ved om dig. Du skal finde vinduet, som hedder ‘Annoncetilpasning’. Herinde kan du se alle de informationer, Google bruger til at “tilpasse” de annoncer, du får vist via Google. Kort fortalt – dette er hjertet af den markedsføring, som er målrettet til netop dig.

‘Annoncetilpasning’ er rygraden i den markedsføring, som Google målretter mod dig. Du kan slå funktionen fra, men vil stadig se samme antal reklamer – de vil bare være helt tilfældige. (Foto: Tech Tossen)

Nu er du inde i “skattekammeret”. Hvis du scroller lidt ned, vil du nu se et utal af kategorier, som Google bruger til at profilere dig. I virkeligheden er der måske ikke tale om, hvad Google faktisk ved, men mere, hvad Google TROR de ved om dig. For mit eget vedkommende tager google fejl ved ting, som ‘Forældrestatus’ og ‘Ægteskabelig status’.

Til gengæld rammer søgemaskinen rimelig præcist med mine boligforhold og alder.

Google rammer rigtigt på nogle punkter – men på andre punker skyder søgemaskinen helt ved siden af. (Foto: Tech Tossen)

En bekymring, som Google er klar over

Jeg synes at kunne fornemme en stigende bekymring for dataindsamling generelt. Mange nægter helt at dele data med Google, hvilket er helt fint – jeg er selv påpasselig. Det begynder dog at blive et problem for producenten, når produkter fravælges på baggrund af dataindsamling. Dette er noget, Google lader til at være klar over.

Læs også: Google lancerer ny Nest Hub med fokus på bedre søvn

For nyligt offentliggjorde Google, at den ny Nest Hub kommer til Danmark den 4. maj. Enheden kommer med en funktion, der overvåger din søvn. Dette har Google understreget IKKE bliver indsamlet og brugt at selskabet – en ting der blev udpenslet ret kraftigt i pressemeddelelsen.

Så ja, Google ved, at vi ved, at de holder øje med os!

Videoguide:

Patricio fik den brillante idé, at lave denne guide som video. Så hvis du sidder derude, og tænker at mit skriftsprog er helt ulideligt, kan du herunder se samme skridt-for-skridt guide som video. Her kan du i øvrigt også se, om Google har ramt rigtigt med Patricio.

Exit mobile version