Tech Tossen

Jul er højtid for svindel på internettet

Antallet af falske hjemmesider, der lover forbrugere store besparelser, er steget kraftigt siden sidste år. Dermed er de falske hjemmesider på sit højeste antal lige nu. Det er ikke tilfældigt. De cyberkriminelle udnytter jul, og især julehandlen på nettet, til svindel. Det viser en ny undersøgelse fra Check Point Software Technologies.

Læs også: Ny malware rammer virksomheder via Android-telefoner

Antallet af falske webshops er steget med hele 178 pct. i forhold til 2021. Faktisk er det ugentlige antal af falske webshops steget til 5300, hvilket er det højeste antal siden oktober.

Undersøgelsen kommer lige op til den travle julehandel. Gaveindkøb op til jul er gennem de senere år, i stigende grad flyttet fra gågaden til internettet, hvor svindel som bekendt er meget lettere.

“Hvert år op til jul kan vi se en stigning i falske hjemmesider, der går direkte efter tilbudsjægerne. I år er antallet eksploderet og steget med hele 178 procent i forhold til 2021. Det til trods for, at der er færre restriktioner i år og dermed flere fysiske handelsmuligheder. De cyberkriminelle ved nemlig, at der nu er langt flere forbrugere, der handler på nettet, hvorfor de forsøger at lokke intetanende forbrugere ind på falske hjemmesider for at svindle dem,” udtaler Niels Zimmer Poulsen, der er Head of Security Engineering hos Check Point Software Technologies i Danmark.

Udgiver sig for at være kendte brands

Ifølge Check Point Software Technologies undersøgelse bliver en stor del af forbrugerne lokket i de cyberkriminelles fælder ved at sende dem phishing e-mails. Disse lokker med store tilbud på f.eks. designervarer.

“Vi ser, at et stort antal af de falske hjemmesider får besøgende via phising e-mails, der indeholder slagtilbud med besparelser på helt op til 80 eller 85 pct. på produkter, der normalt er meget dyre. Når en forbruger klikker videre fra e-mailen, kommer de til en falsk hjemmeside, der ligner det rigtige brands hjemmeside. Hvis en forbruger køber fra den falske hjemmeside, er der en meget stor risiko for, at pakken med produktet aldrig kommer frem,” fortæller Niels Zimmer Poulsen og fortsætter:

“Desuden er der også risiko for, at de cyberkriminelle stjæler både kortinformationer og personlige informationer, som de så efterfølgende kan udnytte til økonomisk kriminalitet. Derfor opfordrer vi danske forbrugere til at være opmærksomme på tilbud, når de klarer julehandlen på nettet. Husk altid, at hvis et tilbud er for godt til at være sandt, så er det formentlig også for godt til at være sandt.”

Niels Zimmer Poulsen kommer med fire gode råd til sikker julehandel på nettet:

Læs også: Skoler bliver ramt af flere cyberangreb

Exit mobile version