Tech Tossen

Microsoft har i stilhed udgivet sit eget gendannelses-software

Er der noget mere forfærdeligt, end ved et uheld, og permanent, at slette vigtige filer? Arbejdsdokumenter, dyrebare feriefotos, ti år gamle spil – datatab kan virkelig gøre ondt helt ned i maven. Heldigvis er det sjældent helt permanent, takket være programmer som Microsofts nye Windows File Recovery Tool.

Dette er en ny tilføjelse til Microsoft Store. Det fungerer som andre værktøjer, der genskaber data, idet det gennemgår dit diskdrev efter slettede filer og forsøger at gendanne dem. Du kan også sætte det til at gennemgå et eksternt lagrings-drev som f.eks. USB eller SD-kort. I modsætning til andre værktøjer behøver du dog ikke finde rundt på obskure websteder for at finde det, eller betale et tillægsgebyr for en premium-version.

Lettere med tredjepartsprogrammer – bedre med Microsoft

Programmer til at genskabe slettede filer er ikke nye, men dette er det første, Microsoft har opbygget til Windows 10. Tidligere ville den eneste mulighed for sådan noget være at installere et tredjepartsprogram, som f.eks. CCleaner’s Recuva-værktøj.

Der er stadig en fordel ved at bruge programmer fra en tredjepart, da hovedparten af dem er lettere at bruge med en GUI-frontend. I modsætning hertil er Windows File Recovery et kommandolinjeværktøj, så det er lidt mindre brugervenligt. Der er dog oftest begrænsninger ved at bruge gratis versioner af tredjeparts gendannelses-værktøjer, som filstørrelses-grænser og antal af filer der kan genskabes før man skal betale.

Læs også: Opdateringen af Windows 10 for maj 2020 er her, hvad kan der gå galt?

Microsofts værktøj har tre tilstande: Standard, Segment og Signatur. For at gendanne nyligt slettede filer anbefaler Microsoft at køre værktøjet i standardtilstand. Hvis filer er blevet slettet for et stykke tid siden, disken beskadiget, eller du forsøger at gendanne filer efter formatering af en disk, forslår Microsoft at prøve Standardtilstand først og derefter Segmenttilstand. Og endelig anbefaler Microsoft at bruge signaturtilstand på drev med FAT-, exFAT- eller ReFS-filsystemer – typisk USB-flashdrev og SD-kort.

Ikke alle kan installere værktøjet på stående fod

Det ser ud til at være et “work in progress”-program. Versionsnummeret er 0.0.11761.0, så det er dybest set i beta (selvom det ikke siger åbenlyst beta). Det fungerer også kun, hvis du har opdateringen fra maj 2020 installeret på din PC. Opdateringen fra maj er dog ikke udgivet til alle endnu. Mange vil blot se at “opdateringen er på vej”. Dette er fordi, at opdateringen faktisk fortsat testes for fejl og mangler.

Én ting at huske er, at det er bedre at installere disse slags programmer, før du faktisk har brug for dem. Hvert program, du installerer på et drev efter at have slettet en fil ved en fejltagelse, reducerer sandsynligheden for, at den kan gendannes, fordi dataene kan blive permanent overskrevet. Derfor kræver Microsofts værktøj, at du vælger de forskellige kilde- og destinations-drev, når du kører værktøjet.

Exit mobile version