Tech Tossen

Microsoft hiver datacenter op fra havbunden

Project Natick (Foto: Microsoft)

Project Natick (Foto: Microsoft)

Tilbage i 2018 nedsænkede Microsoft et helt datacenter i havet ud for Skotland. Nærmere bestemt smed Microsoft 864 servere og 27,6 petabyte lagerplads ned på små 36 meters dybde. I går afslørede den amerikanske gigant, at forsøget var en succes. Dermed viser Microsoft, at idéen med et undersøisk datacenter faktisk er ret god.

Umiddelbart kan det virke som en spøjs idé, at smide et helt datacenter i havet. Men holdet bag Microsofts Project Natick havde en teori om, at placeringen på bunden af havet ville resultere i mere stabile og energibesparende datacentre.

Læs også: Microsoft lancerer ny Xbox den 10. november

På land løber man ind i problemer som korrosion på grund af ilt og luftfugtighed. Derudover skal temperaturen konstant reguleres, for at få det optimale ud af et datacenter. I vand har Microsoft fundet ud af, at man oplever langt færre af de samme problemer. Idéen er, at man fremover kan nedsænke servere i størrelser efter behov, tæt på kysten i de områder, der har brug for det. På den måde kan man give bedre, lokal adgang til cloud-baserede tjenester.

Læs også: Microsoft har i stilhed udgivet sit eget gendannelses-software

Ifølge Microsoft, er fordelen ved et undersøisk datacenter stor. Holdet bag projektet fortæller, at man kun oplevede en ottendedel af de fejl, man normalt oplever på land. Det er selvfølgelig også vigtigt, at man ikke oplever mange fejl i et datacenter, der ligger på bunden af havet. Eventuelle reparationer vil unægtelig være langt mere problematiske at udføre.

Næste skridt for holdet bag Microsofts Projekt Natick, bliver at vise, at man let kan fjerne og genanvende komponenterne fra et undersøisk datacenter, når det har udtjent sin værnepligt.

Exit mobile version