Ny rapport fra Check Point Research viser, at antallet af cyberangreb på globalt plan steg med hele 38 procent i 2022. Rapporten viser også, at cyberkriminelle vil benytte værktøjer med kunstig intelligens til at ramme endnu flere virksomheder i fremtiden.

Læs også: Frygten for at cyberangreb skader mennesker stiger

Check Point Research, der er en del af Check Point Software Technologies, har netop udgivet en rapport over de største cybertendenser i 2022. Igen i år viser rapporten en stor stigning i antallet af cyberangreb. Hvor antallet af globale cyberangreb, som nævnt, er steget med 38 procent, er stigningen i Danmark en kende lavere – nemlig 18 procent i 2022.

“Til trods for at stigningen i Danmark heldigvis er lavere end på globalt plan, er det vigtigt at huske på, at danske virksomheder oplevede en gigantisk stigning i antallet af cyberangreb på 221 procent fra 2020 til 2021. Derfor er det vigtigt at understrege, at danske virksomheder stadig bliver ramt i et meget stort omfang i forhold til for blot få år siden. Desuden er angrebene i dag langt mere sofistikerede,” siger Jan Johannsen, der er Regional Director for Security Engineering hos Check Point Software Technologi i Danmark.

Fokus på hjemmearbejde og uddannelsesinstitutioner

Rapporten viser også, at de cyberangreb, der har været flest af i 2022 er orkestreret af mindre, agile hackergrupper. Disse har haft større fokus på at udnytte sårbarheder i digitale samarbejdsværktøjer til brug i hjemmearbejde og på uddannelsesinstitutioner.

“Selvom COVID-19-pandemien er begyndt at stilne af, skal danske virksomheder og organisationer nu leve med efterdønningerne af den lyndigitalisering, mange måtte indføre som følge af øget hjemmearbejde og fjernundervisning. Vi så nemlig et 2022, hvor hackerne ikke blot gik efter medarbejdernes forbindelse til virksomhedens netværk, men også samarbejdsværktøjer som Teams, Slack, Google Drive og OneDrive. Det er værktøjer, som de fleste virksomheder planlægger af fortsætte med, og det er derfor en guldgrube for de cyberkriminelle,” fortæller Jan Johannsen.

Læs også: Skoler bliver ramt af flere cyberangreb

Især uddannelsesinstitutioner har været dårligt forberedt på skiftet til online læring. Dette har givet hackerne rig mulighed for at infiltrere institutioners netværk. Uddannelsessektoren har derfor, på globalt plan, oplevet en stigning på 43 procent i antallet af cyberangreb i 2022.

Kunstig intelligens vil øge antallet af cyberangreb yderligere i 2023

Check Point Research forudser desuden, at AI teknologi, som ChatGPT, vil accelerere antallet af cyberangreb i 2023.

“Desværre forventer vi, at stigningen i cyberangreb blot vil stige. Med AI-teknologier, som ChatGPT, der er let tilgængelige for offentligheden, er det muligt for alle at generere ondsindet kode og phishing e-mails i et hurtigere og mere automatiseret tempo. Vi har desværre allerede set hackere benytte dette værktøj til cyberangreb, og vi forventer desværre, at det er en tendens, der vil stige i 2023,” forklarer Jan Johannsen og fortsætter:

“For at beskytte sig selv og sin organisation bliver det bydende nødvendigt at indtænke forebyggelse før detektion i 2023. Der er adskillige forholdsregler, en organisation kan indføre for at minimere deres eksponering før det næste angreb eller sikkerhedsbrud, såsom cybersikkerhedstræning, løbende opdatering af patches og implementere anti-ransomware-teknologi.” afslutter Jan Johannsen. 

Du kan læse den fulde rapport her(på engelsk).

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments